Aktual.: 23.10.2024 11:53

Kazaň (Rusko) – Více než tři desítky zemí vyjádřily přání připojit se ke skupině rozvíjejících se ekonomik BRICS, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na summitu organizace v Kazani. Uvedl, že skupina při vrcholné schůzce bude jednat o svém rozšíření, které by se ale nemělo projevit ve snížení efektivity uskupení.

„Bezpochyby by nebylo správné ignorovat bezprecedentní zájem zemí globálního Jihu a Východu o posílení kontaktů s BRICS. Přitom je nezbytné zachovat rovnováhu a nepřipustit snížení efektivity BRICS,“ řekl Putin podle ruské státní agentury TASS na úvod dnešního jednání .

Mezivládní organizace BRICS je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. Sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů. Summit v Kazani komentátoři vykládají jako důkaz selhání snahy Západu o izolaci Ruska, které na Putinův rozkaz v únoru 2022 rozpoutalo válku proti Ukrajině, pokládanou za nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války.

Ruský hostitel a čínský prezident Si Ťin-pching spolu podle Putinova poradce Juraje Ušakova jednali v úterý. Dnes by se Putin měl v Kazani na okraji summitu sejít s prezidenty Íránu, Turecka a Venezuely Masúdem Pezeškjánem, Recepem Tayyipem Erdoganem a Nicolásem Madurem.

 

Podíl.