Aktual.: 23.10.2024 08:35

Koleč (Kladensko) – Oprava dalších částí kolečského zámku začne příští rok, hotovo má být v roce 2026. Většinu nákladů by měla pokrýt evropská dotace, která dosáhne zhruba 40 milionů korun. Oprava se bude týkat špejcharu, kostela a jižního křídla zámku. Práce budou rozdělené do čtyř etap, řekla dnes ČTK starostka Kolče Lenka Skolilová (za STAN).

Dotaci obec získala už minulý rok, následovalo zpracování administrativních náležitostí, proběhly i historické průzkumy. „V současné době začínáme připravovat výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedla Skolilová.

Obnovy se dočká kaple, špejchar, ale například i černá kuchyně s pecí. Součástí oprav budou také instalace elektřiny, nová okna, dveře, podlahy a podobně. Nutné budou i restaurátorské práce, do původního stavu by měl být uveden hlavní sál.

Nadační fond Koleč zřízený obcí a Magdalenou Jakubíčkovou získal zámek v roce 2008 v dražbě. Objekt byl celý ve špatném stavu. První část rekonstrukce, oprava západního křídla zámku, skončila před osmi lety. Vzniklo v něm muzeum včelařství, které je po předchozí telefonické domluvě přístupné všem zájemcům.

Barokní kolečský zámek byl postaven na začátku 18. století, ale některé prvky západního křídla jsou o století starší. Na místě části zámku v 15. století stávala tvrz a pak pozdně renesanční statek, který zřejmě vyhořel za třicetileté války.

Podíl.