Aktual.: 23.10.2024 08:29

Londýn/Stockholm – Hudebníci, spisovatelé a další tvůrci se v nové petici ohrazují proti využívání autorských děl bez licence pro trénování umělé inteligence (AI). Jsou mezi nimi například frontman britské kapely The Cure Robert Smith, vůdčí osobnost švédské skupiny ABBA Björn Ulvaeus, norská zpěvačka a skladatelka Aurora nebo Thom Yorke z Radiohead. Petici podepsali také britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro nebo americká komička Rosie O’Donnellová.

„Nelicencované používání tvůrčích děl pro trénování generativní umělé inteligence je velkou a nespravedlivou hrozbou pro živobytí lidí, kteří za těmito díly stojí, a nesmí být povoleno,“ stojí ve stručném prohlášení.

Dnes kolem 08:00 SELČ autoři uváděli, že petici podepsalo 13.500 umělců. Ulvaeusovo jméno je mezi signatáři na prvním místě. Následuje britský dirigent a skladatel John Rutter. Petici podepsal mezi jinými také Peter Frankopan, profesor historie na Oxfordské univerzitě a autor populárně naučných knih.

Vedle jednotlivců se k prohlášení připojila řada organizací, například různé autorské asociace, mimo jiné americká asociace nezávislé hudby A2IM nebo britská asociace nezávislé hudby AIM. Mezi kolektivními signatáři jsou i hudební vydavatelství Sony Music Group, Universal Music Group (UMG) a Warner Music Group.

Právě tyto tři velké americké nahrávací společnosti podaly v červnu žalobu na firmy Suno a Udio, jejichž internetové aplikace uživatelům umožňují generovat hudbu pomocí AI. Podle nahrávacích společností se platformy dopouštějí porušování autorských práv v masovém měřítku.

Podle hudebních vydavatelství obě firmy bez souhlasu zkopírovaly velké množství autorsky chráněné hudby, na které následně trénovaly své systémy. Podle žaloby se uživatelům platforem Suno a Udio podařilo znovuvytvořit prvky skladeb jako All I Want For Christmas Is You od Mariah Careyové nebo I Got You (I Feel Good) od Jamese Browna nebo vygenerovat vokály „nerozeznatelné“ od interpretů jako ABBA, Bruce Springsteen nebo Michael Jackson.

Skupina 17 amerických spisovatelů se také loni přidala k žalobě Sdružení autorů (Authors Guild) na OpenAI, firmu provozující jazykový model ChatGPT. Autoři tvrdí, že společnost nelegálně využila jejich dílo, když jejich texty bez souhlasu použila jako tréninková data pro svůj model.

Podíl.