Generální tajemník OSN António Guterres přicestoval do Kazaně na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, kde se má ve čtvrtek setkat s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Ve středu to oznámily tiskové agentury. Guterres má s Putinem na první schůzce od dubna 2022 jednat o situaci na Ukrajině, která třetím rokem čelí ruské agresi, a také o vývoji na Blízkém východě.

V Kazani se od úterka koná třídenní summit mezivládní organizace BRICS, která je považována za konkurenta skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7. BRICS sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu, Jihoafrickou republiku a od letoška další země, včetně Íránu či Spojených arabských emirátů. Do Kazaně podle médií dorazili vůdci desítek zemí, což podle komentátorů svědčí o neúspěchu západních snah o izolaci Ruska.

Na okraji summitu se ve středu mají setkat indický premiér Naréndra Módí a čínský prezident Si Ťin-pching, což by představovalo první bilaterální schůzku po pěti letech, poznamenala agentura AFP.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se již v pondělí proti Guterresovi kvůli přijetí pozvání Putina na summit ohradilo s tím, že mírového summitu ve Švýcarsku se nezúčastnil.

„Generální tajemník OSN odmítl pozvání Ukrajiny na první Globální mírový summit ve Švýcarsku. Přijal však pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina. Jedná se o špatnou volbu, která neprospívá věci míru. Pouze poškozuje pověst OSN,“ uvedlo ministerstvo v příspěvku na sociální síti X.

Červnový mírový summit ve švýcarském horském středisku, na němž se sešlo více než devadesát zemí, odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a hledal způsob, jak konflikt ukončit, ačkoli Rusko nebylo pozváno a odmítlo jej jako bezvýznamný. Guterres tehdy uvedl, že se setkání nezúčastní, OSN však zastoupena byla.

Podíl.