Aktual.: 23.10.2024 01:18

Štrasburk – O svém postoji k unijnímu rozpočtu na příští rok budou dnes hlasovat poslanci Evropského parlamentu. Na plenárním jednání ve Štrasburku je čeká také debata o migrační politice a o tom, jak nastavit mechanismy pro navracení neúspěšných žadatelů o azyl z EU zpět do jejich původních zemí.

Rozpočtový výbor, který už podobu unijního rozpočtu pro příští rok prodiskutoval, navrhuje neakceptovat škrty, které by v původním návrhu Evropské komise chtěly udělat členské země unie. Jimi navrhované snížení rozpočtu by se dotklo například programu Erasmus, který podporuje studijní a profesní pobyty v jiných členských státech, či programu Horizon Europe na podporu vědy a výzkumy.

Poté, co europarlament odsouhlasí svou podobu návrhu rozpočtu, budou mít zástupci obou evropských institucí tři týdny na vyjednávání o jeho kompromisní a pro Radu EU, tedy členské státy, i Evropský parlament přijatelné podobě. Pokud příslušný dohadovací výbor kompromis nenajde, musí Evropská komise přijít s novým návrhem podoby rozpočtu. Podle české europoslankyně Danuše Nerudové, která zasedá v rozpočtovém výboru, by tak mohlo hrozit rozpočtové provizorium. Taková situace by ale nastala až v případě, že se europarlament a členské státy na podobě rozpočtu neshodnou do začátku nového roku.

Členské státy svou pozici k návrhu rozpočtu pro rok 2025 přijaly už v září, počítají s celkovou částkou 191,53 miliardy eur (asi 4,8 bilionu Kč) v prostředcích na závazky a 146,21 miliardy eur (asi 3,69 bilionu Kč) v prostředcích na platby; v těchto částkách nejsou zahrnuty prostředky pro zvláštní nástroje mimo víceletý finanční rámec.

Europoslance dnes také čeká debata o stále horkém tématu evropské migrační politiky, totiž o řešení, jak efektivně vracet zpět domů neúspěšné žadatele o azyl v některé ze zemí evropského bloku. Debata se nejspíš dotkne také nově zavedeného italského systému, který počítá s umístěním části žadatelů o azyl do středisek v Albánii.

Europoslanci budou také hlasovat o tom, zda v případě ročního odkladu platnosti unijního nařízení na omezení odlesňování a ničení lesů použijí proceduru určenou pro rozhodování o naléhavých případech. Takový postup je kratší než běžná legislativní procedura, a umožnil by odklad schválit ještě před koncem letošního roku, kdy má nařízení podle původní úpravy vstoupit v platnost.

Roční odklad navrhuje Evropská komise po kritice například firem z potravinářského a zemědělského odvětví, a to také v České republice. Společnosti o odklad velmi usilují.

Podíl.