Aktual.: 23.10.2024 00:03

Praha – Poslance dnes čeká úvodní kolo debaty o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Budou schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek. Podle vládního návrhu má schodek na příští rok činit 241 miliard korun, což je o 41 miliard méně, než má mít letošní upravený rozpočet. Rozpočet není možné zamítnout, je možné ho pouze vrátit vládě k přepracování. Opoziční hnutí ANO ho chce vrátit vládě a stejný návrh chtějí vznést i donedávna vládní Piráti.

Letošní rozpočet Sněmovna původně schválila se schodkem 252 miliard korun. V říjnu ho však kvůli škodám ze zářijových povodní navýšila o 30 miliard korun.

Plánované příjmy na příští rok proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard korun. Příjmy představují 2,086 bilionu korun a výdaje 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard korun. Za hlavní prioritu rozpočtu označila vláda konsolidaci veřejných rozpočtů, posílení investic nebo odstranění následků nedávných povodní.

Podíl.