Aktual.: 22.10.2024 11:50

Praha – Národní dopravce České dráhy (ČD) posílí vlakové spoje na nadcházející víkend prodloužený o státní svátek v pondělí 28. října a na navazující podzimní prázdniny v úterý 29. a ve středu 30. října. Posilové vozy dopravce nasadí na nejžádanější vlaky před začátkem víkendu a v pondělí 28. října, kdy by měla být největší poptávka od vysokoškolských studentů a lidí cestujících do zaměstnání. U žáků základních a středních škol čekají dráhy vyšší zájem až na konci podzimních prázdnin. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí dopravce Petr Pošta.

Posilové vozy zařadí dráhy na nejvytíženější dálkové spoje již v pátek 25. října. Přidané vozy se týkají zejména linek spojujících Prahu s Ostravou, Bohumínem, Valašskem, Slováckem, Českými Budějovicemi, Chebem a Hradcem Králové. Na trase mezi Prahou a Opavou kapacitu od čtvrtka 24. října zvýší čtyři vlaky SC Pendolino, jejichž provoz byl přerušen po zářijových povodních.

České dráhy zároveň očekávají, že cestující se příští týden budou vracet v několika vlnách. Vysokoškoláci mají totiž výuku již od úterý 29. října, žáci základních a středních škol ale až po podzimních prázdninách od čtvrtka 31. října. Některé základní a střední školy navíc vyhlásily na 31. října a pátek 1. listopadu ředitelské volno a některé děti tak budou mít prázdniny celý týden. Vysokoškoláci budou ve větší míře zřejmě využívat vlaky už ve svátek 28. října, mladší žáci až v polovině týdne nebo na jeho konci. Největší počet posilových vozů tak dopravce naplánoval již na pondělí.

I přes posílení spojů by podle Pošty měli cestující počítat s vysokou obsazeností vlaků v některých úsecích. Cestujícím proto doporučuje rezervaci místa ve vlaku předem. Cestující bez místenek dopravce vyzývá ke zvážení odložení cesty mimo přepravní špičku, případně cestovat v méně frekventovaný den. Volnočasovým skupinám dětí a mládeže dopravce doporučuje cesty ohlásit s časovým předstihem. Dopravce tak bude moci včas zareagovat na zvýšenou poptávku po cestování a operativní posílit spoje.

Očekávané vytížení spojů si mohou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak nebo v e-shopu drah. U dálkových spojů je k dispozici takzvaný semafor. Spoje, ve kterých dopravce předpokládá velkou obsazenost, jsou zvýrazněné červenou barvou. U některých spojů se může zobrazovat také upozornění, že jsou místa k sezení téměř obsazená. Těmito spoji dráhy doporučují cestovat jen s rezervací. Místenky dopravce v období prázdnin doporučuje pořídit i do vlaků se středním a nízkým obsazením, které jsou označené oranžovou a zelenou barvou.

Podíl.