Aktual.: 22.10.2024 12:29

Brusel/Štrasburk – V europarlamentu dnes zazněly výzvy k okamžitému příměří v Libanonu a zároveň odsouzení útoků na mírovou misi OSN (UNIFIL). V rozpravě na plenárním zasedání ve Štrasburku se poslanci přeli ohledně role Izraele či právě mise UNIFIL v Libanonu, která podle některých nezabránila útokům ozbrojenců z Hizballáhu na izraelské území. Někteří poslanci zopakovali, že Izrael má právo na sebeobranu, ovšem v souladu s mezinárodním právem. Jiní naopak židovský stát obviňovali z genocidy Palestinců a záměrných útoků na jednotky OSN s cílem zamaskovat své válečné zločiny.

Podle španělského europoslance Nicoláse Pascuala de la Parte z frakce Evropské lidové strany (EPP) musí „v první řadě utichnout zbraně a do oblasti musí ve velkém proudit humanitární pomoc“. „Zásadní je okamžité příměří, a poté vytvoření strategie pro normalizaci v Libanonu. Je to země, kde vládne teroristická organizace Hizballáh, která se musí odzbrojit. Musí se s ní skoncovat,“ uvedl.

Jeho řecký kolega Yannis Maniatis z frakce socialistů a demokratů (S&D) zmínil právo Izraele na sebeobranu, jak ale dodal, není možné „blokovat humanitární pomoc v Pásmu Gazy a bombardovat civilní obyvatelstvo“.

Na obranu židovského státu vystoupil francouzský poslanec Jordan Bardella z frakce Patriotů pro Evropu. „Izrael bojuje legitimně a snaží se neutralizovat islámský terorismus na Blízkém východě. Mělo by to být ale v rámci mezinárodního práva,“ prohlásil. Zdůraznil, že konflikt na Blízkém východě ohrožuje i Evropu, kde hrozí další migrační vlny. „Měli bychom se snažit o mír, ale v tuto chvíli to nejde. Mír bude, až se Libanon zbaví islamistů a bude moci plně kontrolovat své území,“ dodal Bardella.

Jednotky OSN se tento měsíc staly podle svého tvrzení terčem opakovaného ostřelování izraelskou armádou a několik jejich příslušníků bylo zraněno. Předminulý týden mise oznámila, že dva izraelské tanky prorazily vrata na jedné ze základen UNIFIL; izraelská armáda tvrdí, že se to stalo neúmyslně. Incidenty vyvolaly silnou mezinárodní kritiku. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně vyzval mírové jednotky v jižním Libanonu, aby se přesunuly z některých oblastí poblíž izraelských hranic, a obvinil libanonské hnutí Hizballáh, že při svých přeshraničních útocích na Izrael zneužívá pozice UNIFIL jako štít.

Podíl.