Události, komentáře: Ondřej Prokop, Adam Scheinherr a Jan Lička o kauzách DPP (zdroj: ČT24)

V dozorčí radě DPP sedí nekompetentní lidé a orgán by se měl depolitizovat, uvedl v pořadu Události, komentáře její člen Ondřej Prokop (ANO), a to v reakci na odvolání předsedy představenstva Petra Witowského, který skončil i jako generální ředitel. Další člen dozorčí rady Jan Lička (Piráti) podotkl, že Witowski čelil odvolání v posledních letech opakovaně a nyní podle něj ztratil důvěru zaměstnanců podniku. Podle Adama Scheinherra (Praha době), jenž rovněž působí v radě, Witowski naopak skončit neměl, protože se celkem úspěšně snažil podnik vyčistit.

„Myslím, že se nyní podařilo ODS s pomocí Pirátů vytvořit kouřovou clonu. Všude se mluví o odvolaném Witowském, ale odvoláni byli i dva členové představenstva, kteří byli obviněni v kauze, jeden z nich byl dokonce člen TOP 09 a jeden z nich byl nominován SPOLU. Byli obviněni dva členové dozorčí rady, jeden z nich opět člen TOP 09, oba dva nominování SPOLU. To je podle mě ta podstata, proč minulý týden zasahovala policie, a podstata, na kterou bychom měli koukat,“ míní Scheinherr.

Witowski by podle něj neměl být odvolán, protože „odešel jako jediný s čistým štítem“. „Snažil se tu firmu vyčistit, dařilo se mu to ve spoustě věcí téměř šestým rokem, a to jeho odvolání vede jen k destabilizaci podniku. Byl připraven se přihlásit do výběrového řízení a svou pozici obhájit,“ upozornil Scheinherr.

Witowski sdělil, že se informaci o svém odvolání dozvěděl z médií a předseda dozorčí rady Zdeněk Hřib (Piráti) ho osobně neinformoval. Lička v této souvislosti připomněl, že Witowski už čelil odvolání z Hřibovy strany před dvěma lety, kdy byl primátorem, a poté o rok později, kdy členové dozorčí rady včetně Scheinherra a Prokopa byli proti vypsání otevřeného výběrového řízení.

Witowski byl do funkce dosazen bez výběrového řízení, podotkl Lička. „V posledních dnech ztratil důvěru i zaměstnanců dopravního podniku, kteří hlasovali pro jeho odvolání,“ konstatoval s tím, že Witowski byl informován „minimálně o záměru“ Hřiba o jeho odvolání. „Byl opakovaně vyzván k vyjádření a přijetí osobní odpovědnosti, což neučinil, a na základě toho jej dozorčí rada odvolala, takže to nebylo nic neočekávaného,“ tvrdí Lička.

Manažerská odpovědnost

Jedním z těch, kdo v pondělí zvedl ruku pro odvolání Witowského, byl i Prokop, a to i přesto, že Witowski není mezi obviněnými. „To, co se v podniku poslední roky děje, tak minimálně nějakou manažerskou odpovědnost za to pan Witowski nese, ale úplně stejně nese tu zodpovědnosti i Zdeněk Hřib jako předseda dozorčí rady. Není možné, abychom říkali, že je zodpovědný Witowski jako předseda představenstva, a předseda dozorčí rady říkal, že se ho to netýká,“ zdůraznil Prokop.

Prokop vyzval Hřiba k rezignaci, což bývalý primátor „ignoroval“. „Budeme navrhovat jeho odvolání na zastupitelstvu,“ avizoval Prokop. Jedním z řešení by podle něj byla i rezignace celé dozorčí rady, kterou Prokop dlouhodobě kritizuje, jelikož v tělesu podle něj zasedají nekompetentní lidé, kteří to „mají jako politickou trafiku“. „Pokud se rozhodne, že se odpolitizuje a budou tam jen odborníci, rád místo uvolním,“ tvrdí.

Scheinherr si myslí, že některé strany mají problém nominovat lidi, kteří by neměli tendenci namočit se do podobných kauz. Hřib měl podle něj poslední dva roky jediný cíl, a to odvolat Witowského, čímž firma trpěla. Prokop k tomu podotkl, že Hřibův návrh na výběrové řízení byl „parodií“ na výběrové řízení a další návrh podle něj na stůl nepřinesl.

Problémové smlouvy

K tomu, jak se Witowski původně dostal do funkce, Scheinherr poznamenal, že byl vybrán z patnácti kandidátů předvybraných headhuntery a že není pravda, že by se nekonalo vůbec žádné výběrové řízení.

Spíš kritizuje, že obvinění odvolaní členové dostanou odchodné, protože nebyly kvůli „zdržování“ ze strany pirátských členů včas schváleny nové smlouvy, kde byla tato záležitost ošetřena.

„Tuto smlouvu mělo v bezchybné podobě představit představenstvo, proč tak neučinilo, se můžeme dohadovat. Faktem je, že do odvolání zmíněných dvou manažerů, tedy pana (Jiřího) Špičky a pana (Marka) Kopřivy, tak neučinilo, takže tu smlouvu ani nemohli podepsat. Noví členové už budou mít smlouvu podle nových pravidel,“ slibuje Lička.

Třicátého října zasedne dozorčí rada znovu a bude řešit další kroky, dodal. Podle Prokopa by mělo dojít k restrukturalizaci dopravního podniku a oddělit dopravní a investiční část. Scheinherr si myslí, že řešením je volit takové strany, které do podobných kauz nikdy zapojeny nebyly.

DPP stoprocentně vlastní hlavní město a řídí jej pětičlenné představenstvo, jehož předsedou byl dosud generální ředitel podniku Witowski. Na představenstvo dohlíží patnáctičlenná dozorčí rada, složená ze zástupců stran pražského zastupitelstva. Ta i volí a odvolává členy představenstva.

Vrchní státní zastupitelství v Praze před týdnem oznámilo, že obvinilo třináct fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se pak počet obviněných rozšířil na čtrnáct. Mezi jmény jsou mimo jiné tehdejší členové představenstva podniku Kopřiva a Špička a také bývalý člen dozorčí rady Jan Marek, který na funkci rezignoval.

Podíl.