Aktual.: 22.10.2024 00:12

Brno – Nadace Partnerství dnes v podvečer v brněnské hvězdárně vyhlásí výsledky ankety Strom roku. V superfinále se hlasovalo o pěti stromech z původních deseti finalistů. Titul za rok 2023 získala hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách.

Letos lidé poslali do soutěže 66 návrhů, do finále postoupilo deset kandidátů z devíti krajů. Převažovaly lípy, své zástupce měl i javor, jinan, jerlín, dub či kaštan. Do závěrečného boje o vítězství postoupilo pět stromů s nejvyšším počtem hlasů. Šlo o takzvanou tajnou fázi, v níž hlasující nevidí, kolik které stromy dosud získaly hlasů. Do té doby získal nejvíc hlasů dub rostoucí v Lukavici na Chrudimsku.

Vítězný strom získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku. Odborné ošetření získají i dva další stromy.

Loňským Stromem roku byla hrušeň z pole u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Získala 6433 hlasů z celkových 28.250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu v Česku se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa, která roste na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.

Podíl.