Události: Energie zlevňují (zdroj: ČT24)

Dobrá zpráva pro české spotřebitele: další dodavatel energií oznámil zlevnění. Společnost innogy od prosince sníží ceny těm zákazníkům, kteří nemají fixované produkty. Jedná se zhruba o 350 tisíc domácností. Zlevnit se podle informací ČT chystá i další velký hráč na trhu. Společnost E.ON od ledna sníží ceny elektřiny stávajícím klientům bez fixace. Půjde o víc než 700 tisíc domácností.

Innogy od prosince sníží pro zákazníky bez fixace cenu plynu o patnáct procent, u elektřiny klesne o sedm. „Zákazníci nemusí nic dělat, všechno se jim propíše automaticky, nemusí volat, nemusí chodit na pobočku,“ ujišťuje mluvčí innogy Pavel Grochál.

Automaticky se zlevnění propíše i do faktur zákazníků společnosti E.ON. Od ledna sníží ceny elektřiny klientům bez fixace. „Budou platit téměř o jednu pětinu méně za dodávku elektrické energie,“ informuje mluvčí E.ON Roman Špernák.

Zlevňují i další společnosti. Největší hráč na trhu ČEZ sníží ceny také od ledna. I v tomto případě půjde o produkty bez fixace. Cena elektřiny klesne o šest procent, plyn o desetinu. „Jedná se o 1,7 milionu zákazníků jak u elektřiny, tak u plynu. V případě elektřiny ti zákazníci, kteří tím svítí a vaří, ušetří zhruba dva tisíce korun ročně,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

„Nabídky jsou opravdu na sestupné tendenci, nicméně taky od konce topné sezóny cena na burze opět roste, takže je velice pravděpodobné, že u dodavatelů se tento trend otočí a může cena začít zase postupně růst,“ upozorňuje energetický analytik Jan Béreš.

Podle některých dodavatelů si chce větší množství lidí současné ceny energií pojistit, a proto volí fixované produkty. Oblíbené jsou i ty na delší časové období, třeba na dva roky. Právě takové závazky někteří analytici doporučují podepsat. Radí ale nabídky dodavatelů důkladně porovnat a případný přechod jinam řešit včas.

Domácnosti i firmy se snaží šetřit

Domácnosti i firmy se snaží už delší dobu energiemi šetřit. Spotřebu ale také výrazně ovlivňuje počasí. Například u elektřiny byla zatím kromě ledna a července nižší než loni.

Právě ceny vedou domácnosti i k výběru nového, výhodnějšího dodavatele energií. Letos nejvíc měnily dodavatele elektřiny v lednu – tedy uprostřed topné sezóny. Změnu na začátku roku realizovalo na 50 tisíc spotřebitelů. V dalších měsících se počet těch, kteří přešli k novému dodavateli, pohyboval přibližně mezi pětadvaceti a devětadvaceti tisíci.

Podobné to bylo i u plynu. Smlouvu s jiným dodavatelem uzavírali lidé nejčastěji v lednu. Ke změně přistoupilo první měsíc v roce přes 24 tisíc domácností. I s problémy kolem změny dodavatelů se lidé obrací na Energetický regulační úřad anebo na spotřebitelské linky.

Více lidí má potíž s placením energií

Přibývá lidí, kteří mají problémy platit účty za energie. Podle ministerstva práce už je jich více než milion a čtvrt. Resort proto přišel s nápadem, jak pomoct alespoň těm nejzranitelnějším. Terénní pracovníci měří v domácnostech spotřebu energií a radí, jak co nejvíc ušetřit.

Podle nich mají na svědomí vysoké účty nejčastěji staré ledničky a mrazáky. Ty moderní dokážou v porovnání s těmi, které jsou starší deseti let, ušetřit několik stovek měsíčně. „Ty spotřebiče běží neustále, stává se, že v nich člověk najde námrazu. Když je silná, musí mrazák fungovat o to víc, aby prostor prochladil,“ vysvětluje marketingový ředitel společnosti BEKO Jan Krejčíř. V případě ekologických programů je úspora znát i u nových praček.

Podíl.