Aktual.: 21.10.2024 14:51

Kyjev – Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

Austin při jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl, že Washington poskytne Ukrajině další munici, obrněná vozidla a protitankové zbraně.

Podle Reuters se od dnešních Austinových jednání v Kyjevě nečeká žádná nová dohoda ohledně omezení, které Washington stanovil Kyjevu pro používání amerických zbraní v ruském týlu. Šéf Pentagonu v Kyjevě o podpoře ukrajinské obrany proti ruské agresi jedná v době, kdy ukrajinská armáda nezvládá zastavit pomalý ruský postup na východě země. Vzhledem k prezidentským volbám v USA panuje ohledně další vojenské podpory ze strany Washingtonu nejistota.

Ukrajinské letectvo informovalo, že protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila 59 ze 116 ruských dronů. O dalších 45 ztratila přehled a pravděpodobně se zřítily na ukrajinském území. Na Kyjev Rusko zaútočilo až deseti drony. Všechny letectvo sestřelilo, ale úlomky zasáhly střechu přízemního domku a na místě vznikl požár. Jeden muž utrpěl lehké zranění.

V neděli večer ruská armáda shodila několik bomb na Charkov. Podle policie zranění utrpělo 12 lidí a úřady ve druhém největším ukrajinském městě podle ruskojazyčného servisu BBC uvedly, že dva domy jsou zcela zničené a dalších deset je poškozených.

Čtyři lidé utrpěli zranění při ruském raketovém útoku na Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. Mezi zraněnými je 12letá dívka. Šéf tohoto regionu v jihovýchodní části Ukrajiny Serhij Lysak uvedl, že škody jsou na různých objektech ve městě, včetně hotelu, pěti vícepodlažních domů nebo banky. Poškozených je také vícero aut.

Dva lidé zemřeli a 15 dalších utrpělo zranění, když ruská armáda dnes ráno zaútočila na Záporoží, řekl podle agentury Reuters Ivan Fedorov šéf vojenské správy Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Už dříve uvedl, že poškozených je více než 30 domů. Záporoží leží nedaleko frontové linie a terčem ruských útoků je v poslední době často.

Ukrajina se ruské invazi brání od předloňského února. Civilní ztráty na životech i materiální škody po ruských útocích hlásí prakticky denně.

Ukrajinská armáda v reakci na to ostřeluje ruské příhraniční regiony a podniká proti cílům dále v Rusku dronové útoky. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že armáda nad čtyřmi oblastmi zneškodnila 18 ukrajinských bezpilotních letounů. Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou dnes informoval, že ukrajinské síly ostřelovaly města Belgorod a Šebekino a vesnici Novaja Tavolžanka. Čtyři lidé podle Gladkova utrpěli zranění.

Podíl.