Aktual.: 21.10.2024 14:43

Brusel – Kandidátům na nové eurokomisaře, včetně Jozefa Síkely, už zbývá pouze jeden den, aby odpověděli na písemné otázky, které dostali od europoslanců. Odpovědi na obsáhlé dotazy musejí být totiž odeslány do úterý 22. října, Evropský parlament je následně ihned zveřejní. Síkely, který by měl získat portfolio mezinárodní spolupráce, se europoslanci podle informací ČTK ptali mimo jiné, na co se zaměří ve vztazích mezi EU a Afrikou či jaké vidí propojení mezi rozvojovou spoluprací Evropské unie a migrační problematikou.

Každý z 26 kandidátů na členy nové Evropské komise dostal od europoslanců dvě stejné obecné otázky. První se týkala obecné způsobilosti funkci vykonávat a osobní nezávislosti. „Jaká vaše osobní kvalifikace a jaké zkušenosti jsou zvláště důležité pro to, abyste se stal komisařem a podporoval evropský zájem, zejména v oblasti, za kterou byste měl být zodpovědný?“, stojí v prvním dotazu, který se dále ptá na to, jak kandidát ve svém portfoliu zohlední otázku genderové vyváženosti i zapojení mladých.

Druhý obecný dotaz se týká spolupráce eurokomisaře s Evropským parlamentem. „Můžete se zavázat, že budete řádně informovat parlament o své činnosti i o činnostech svého ředitelství?“ ptají se europoslanci a chtějí po kandidátovi vědět, zda jim bude včas poskytovat potřebné dokumenty a zda se bude účastnit jednání ve výborech i plenárních zasedání.

Dalších pět otázek pro Síkelu už sepsali členové výboru pro rozvoj (DEVE), před kterým českého kandidáta čeká i veřejné slyšení. Uskuteční se ve středu 6. listopadu od 14:30 a bude trvat tři hodiny. Ještě předtím, než budou mít europoslanci možnost ptát se kandidáta na eurokomisaře na další dotazy osobně, vypracoval pro ně Síkela se svým týmem odpovědi písemně.

V první otázce se europoslanci z výboru DEVE dotazovali bývalého českého ministra na vztah rozvojové spolupráce a hospodářské zahraniční politiky a na strategii Global Gateway (Globální brána). Právě tuto investiční iniciativu, kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky, bude Síkela zaštiťovat. Plán EU počítá v příštích letech se zajištěním investic ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

„Jaké jsou z vašeho pohledu cíle rozvojové politiky EU? Jak chcete rozšířit iniciativu Global Gateway a podněcovat vzájemně výhodně investice soukromého sektoru v rozvojových regionech?“ stojí v dotazu. V další otázce se europoslanci ptají na to, jaké konkrétní oblasti bude Síkela jako eurokomisař upřednostňovat v partnerství mezi EU a Afrikou a jakým způsobem si chce získat důvěru afrických partnerů.

Šestá otázka se týká migrace a rozvojové spolupráce. „Jak budete řešit základní příčiny nelegální migrace a nuceného vysídlování a zavazujete se zajistit, že příslušná ustanovení a cíle v nařízení NDICI-Global Europe a také závazky EU v oblasti lidských práv budou plně respektovány?“ ptají se členové výboru DEVE. NDICI-Global Europe je zkratkou pro Nástroj pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci, který financuje vnější činnost EU a měl by unii umožnit prosazování vlastních hodnot a zájmů na celém světě.

Další čtyři otázky dostal Síkela od čtyř takzvaně pozvaných výborů. V případě českého kandidáta to jsou Výbor pro zahraniční věci (AFET), Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM), Výbor pro mezinárodní obchod (INTA) a Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Celkem tedy musel písemně odpovídat na 11 otázek.

„Jak chcete měřit dopad a výsledky strategie Global Gateway? Jak plánujete vylepšit komunikaci, viditelnost a dopad ‚značky‘ Global Gateway, abyste vyvážil falešné narativy a dezinformace?“ ptali se mimo jiné europoslanci z výboru AFET. Výbor pro mezinárodní obchod zase zajímalo, jak bude strategie Global Gateway reagovat „na současné geopolitické obchodní napětí a na silnější roli rozvíjejících se ekonomik, například Číny a Indie“.

Otázka z výboru LIBE se znovu týkala migrace a toho, jak by měla fungovat „vzájemně prospěšná partnerství se třetími zeměmi“, která by měl nový eurokomisař budovat. Právě tak se o portfoliu mezinárodní spolupráce hovoří v dopise, který zaslala šéfka EK každému z eurokomisařů hned v září a popsala v něm jeho hlavní úkoly. „Jaká opatření přijmete, abyste zajistili, že zejména v oblasti migrace budou tato partnerství efektivně fungovat?“, zajímá členy EP.

Poslední otázka, kterou dostal Síkela od výboru FEMM, souvisela zejména s posílením postavení žen a dívek v rámci mezinárodní spolupráce EU a rozvojové politiky a rovněž se zajištěním potřebných financí pro organizace, které se zabývají právy žen, ale i komunity LGBTIQ+.

Podíl.