Aktual.: 21.10.2024 05:37

Kišiněv – Moldavané v nedělním referendu podle téměř úplných výsledků zřejmě těsně odmítli ústavní zakotvení vstupu do Evropské unie jakožto cíle země. Současná proeveropská prezidentka Maia Sanduová, která podle neúplných výsledků patrně získala nejvíce hlasů v prvním kole souběžných prezidentských voleb, ale neobdržela potřebnou většinu, obvinila „zločinecké skupiny“ z podrývaní referenda a kupování hlasů. Druhé kolo prezidentských voleb by se mělo uskutečnit 3. listopadu. Informují o tom světové agentury.

V referendu byla voličům předložena otázka, zda se součástí moldavské ústavy má stát článek definující vstup do EU jako strategický cíl. Zhruba 52 procent voličů na otázku odpovědělo „ne“ a 47 procent „ano“, ukazovaly výsledky po sečtení téměř 95 procent hlasů. Nadále se však podle agentury Reuters sčítají hlasy ze zahraničí, u nichž se očekává, že budou více proevropské.

„Zločinecké skupiny, které spolupracují se zahraničními silami odporujícími našim národním zájmům, zaútočily na naši zemi desítkami milionů eur, lží a propagandou a použily ty nejhanebnější prostředky, aby naše občany a náš národ udržely v nejistotě a nestabilitě,“ uvedla prezidentka Sanduová po sečtení zhruba 90 procent hlasovacích lístků. „Máme jasné důkazy o tom, že cílem těchto zločineckých skupin bylo koupit 300.000 hlasů, což je podvod nevídaného rozsahu,“ dodala s tím, že cílem této akce bylo podrýt demokracii.

Prezidentka Sanduová se uchází o druhé funkční období. Po sečtení více než 90 procent hlasovacích lístků měla 38 procent, a bude proto zřejmě muset jít za čtrnáct dní do druhého kola voleb. Jejím soupeřem bude s největší pravděpodobností bývalý generální prokurátor Alexandru Stoianoglo ze Strany socialistů Moldavské republiky označované za proruskou, který získal 28 procent hlasů. Celkem kandidovalo jedenáct osob.

Moldavsko opakovaně obviňuje Rusko, že proti Kišiněvu vede hybridní válku, vměšuje se do místních voleb a vede rozsáhlé dezinformační kampaně ve snaze svrhnout vládu a zmařit cestu země do Evropské unie. Rusko vnímá snahu o integraci Moldavska do EU jako negativní krok a zasahování Západu do své sféry vlivu. Moskva ale vměšování do dění v Moldavsku popírá a vládu viní z „rusofobie“.

Od nástupu Sanduové k moci v prosinci 2020 se vztahy Kišiněva s Moskvou zhoršily. Její vláda odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2022, obvinila Moskvu z plánování svržení moldavského režimu a diverzifikovala dodávky energie poté, co Rusko snížilo dodávky plynu, píše Reuters.

Moldavsko, kde žije kolem 2,5 milionu obyvatel, patří k nejchudším státům v Evropě. Nezávislost na Sovětském svazu vyhlásilo v srpnu 1991 a od počátku nezávislosti musí řešit otázku ruskojazyčné a Moskvou podporované, avšak nikým neuznané Podněsterské republiky. Ta se odtrhla od Moldavska na počátku 90. let, když tamní separatisty aktivně podpořili ruští vojáci. Rusko v regionu udržuje vojenský sbor 1500 mužů, který označuje za mírovou misi.

Podíl.