Aktual.: 20.10.2024 20:03

Plzeň – Hokejisté Plzně porazili ve 13. kole extraligy Olomouc 3:2 a ukončili šestizápasovou sérii porážek. Hosté sice ještě po polovině utkání drželi dvoubrankové vedení, střelecky výrazně aktivnější domácí ale do konce druhé třetiny srovnali a v čase 55:28 rozhodl o první plzeňské výhře od 29. září Lukáš Pulpán. Zkušený host ze Sokolova z pozice obránce gólově udeřil dvakrát. Ozdobil tak svoji obnovenou premiéru v dresu Západočechů nečekanou střeleckou produkcí.

Domácí začali aktivněji a dostali soupeře pod tlak. Gólman Sedláček ale svůj tým podržel i během oslabení a naopak ve 13. minutě po zaváhání plzeňské defenzívy otevřel skóre přesnou střelou z mezikruží Orsava. Olomoučtí v závěru první třetiny přečkali i vyloučení Kunce, když nekrytý Matýs napálil z pravého kruhu pouze levou tyčku.

Na začátku prostřední části zblízka neskóroval Lev a ve 22. minutě udeřilo na druhé straně. Na 2:0 pro Kohouty zvýšil nahozením od modré čáry Plášek. Indiáni zareagovali ofenzivní snahou, jenže z brejku dvou na jednoho musel proti zakončení Musila zasahovat gólman Malík.

Domácí zahazovali šance jako v dobré pozici neúspěšný Matýs, z protiútoku nepřehodil Anděl dorážkou ležícího Malíka. Ve 34. minutě už se radovali plzeňští hráči, když po ideální přihrávce Holešinského do jízdy Pulpán tváří v tvář Sedláčkovi trefil přesně levý horní roh branky.

Vzápětí mohl odpovědět znovu Musil, jeho samostatný únik ale zneškodnil Malík. Jinak hosté odolávali náporu soupeře jen s vypětím všech sil a sedm sekund před druhou sirénou vyrovnal po nahození Zámorského z úhlu šťastnou přesilovkovou tečí Schleiss na 2:2.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky navíc Indiáni nevyužili další početní výhodu po předchozí neúspěšné trenérské výzvě soupeře a Urban ve 43. minutě z levého kruhu neprostřelil Sedláčka. Poté se hra uklidnila a Kohouti se snažili dotáhnout utkání do prodloužení.

V 56. minutě ale po závaru v útočném pásmu překvapil nahozením z levého rohu Sedláčka Pulpán a odrazem o jeho výstroj upravil na konečných 3:2. Závěrečná olomoucká power play neodvrátila druhou porážku Hanáků z posledních tří zápasů.

Hlasy trenérů po utkání:

Josef Jandač (Plzeň): „Pro nás je každé vyhrané utkání hrozně důležité, abychom se zvedli a propad zastavili a stabilizovali to. Mužstvo bylo hodně bojovné a chtělo s tím něco udělat. Za bojovnost a nasazení jsme si zasloužili zvítězit. Soupeř nás na začátku do ničeho extra moc nepouštěl a dal gól. Už není kam ohnout a ani nepříznivý stav nás nezlomil a mužstvo dál pracovalo. Šli jsme tomu naproti a pomohly nám šťastné góly. Celkově jsme to chtěli více, i když nemáme teď klid na hokejkách. Je to o to cennější, že jsme otočili nepříznivý průběh a věřím, že na to navážeme. Musíme se hlavně probrat v ofenzivě, máme od začátku sezony strašně málo gólů. Momentálně nejsme schopni vyhrávat na tak malý počet gólů. Potřebovali jsme vzadu posílit po vypadnutí třetího stabilního obránce. Na Lukášovi (Pulpánovi) bylo vidět, že do toho přišel s čistou hlavou.“

Robert Petrovický (Olomouc): „Byl to dnes pro nás těžký zápas a závěr. Na začátek jsme byli velmi dobře připravení. Defenzívně jsme hráli velmi dobře, ofenzíva trochu stagnovala, ale šli jsme do vedení, nakonec i dvougólového. Jedna maličká chyba v oslabení, pak taktická či individuální nás stála nějaký moment. Odehráli jsme dobrý zápas a nakonec se k soupeři přiklonilo štěstí. Při hře bez brankáře už se nám nepodařilo vyrovnat. Zápas byl vyrovnaný, neuspěli jsme s trenérskou výzvou. Z naší strany šlo o lepší zápas.“

HC Škoda Plzeň – HC Olomouc 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)

Branka a nahrávky: 34. Pulpán (Holešinský, Klepiš), 40. Schleiss (Zámorský, Holešinský), 56. Pulpán (Mertl, Lev) – 13. Orsava (P. Musil, Kunc), 22. Plášek (Sirota). Rozhodčí: Zeliska, Květoň – Šimánek, Rožánek. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 4236.

Sestavy:

Plzeň: N. Malík – Zámorský, Malák, Merežko, Skok, Pšenička, Piskáček, Pulpán – Lev, Lalancette, Söderlund – Holešinský, Klepiš, Schleiss – Matýs, Mertl, D. Simon – Hauser, Pitule, T. Urban. Trenér: Jandač.

Olomouc: J. Sedláček – T. Černý, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Korenčík, Škůrek – Kohout, Kusko, J. Káňa – Fridrich, Nahodil, Plášek – Orsava, P. Musil, Kunc – Doktor, J. Knotek, Anděl. Trenér: J. Tomajko.

Podíl.