Aktual.: 20.10.2024 20:22

Třinec (Frýdecko-Místecko) – Hokejisté mistrovského Třince porazili v 13. kole extraligy doma vedoucí Litvínov 3:2 v prodloužení a zabrali po sérii tří porážek. Oceláři si pomohli 49 střeleckými pokusy na branku. Premiérovou trefu v sezoně vstřelil útočník Michal Teplý. V prodloužení pak rozhodl ze samostatného úniku obránce Marian Adámek

„Tušili jsme, že domácí prahnou po vítězství. Proto i ta první třetina vypadala, jak vypadala, soupeř byl jednoznačně lepší, přestože jsme si odnesli do kabiny vedení 2:1. Ve druhé třetině jsme byli v nějakém defenzívním postavení. Nedostávali jsme se z pásma ven a vyústěním byla branka na 2:2. Musím říct, že pod dnešním bodem má velký podpis (brankář) Šimon Zajíček,“ řekl po utkání trenér Litvínova Karel Mlejnek.

Lídr extraligové tabulky vletěl do svého soupeře od prvních minut s vervou. Díky tomu se také Litvínov dočkal už po 27 vteřinách hry vedoucí branky. Nahozený kotouč se krkolomně od zadního mantinelu odrazil nad Kacetla, holí do něj sáhnul ještě Pekař, po čemž se kotouč převalil přes záda třineckého brankáře až do branky. Situaci ještě posvětil videorozhodčí a potvrdil, že litvínovský útočník nezasáhnul puk vysokou holí.

Oceláři se po inkasované branky rychle oklepali a zatlačili na soupeře. Vybojovali si také přesilovou hru, kterou však zužitkovat nedokázali. V polovině třetiny už se ale třinečtí hokejisté dočkali vyrovnání, když po přihrávce Teplého skóroval Sikora.

I přes pokračující aktivitu domácích se ale v první třetině ještě jednou radoval soupeř. Spolupráce bratrského dua Davida a Ondřeje Kašových vedla k vedoucí brance. Prvně jmenovaný stanovil skóre prvního dějství.

Aktivita domácího celku pokračovala také ve druhé třetině. Ani šance Hudáčka, ani následně zakončení Sikory k vyrovnání nevedlo. Ve 35. minutě se zjevil sám před Zajíčkem znovu Hudáček, ale ani on nezakončil přesně.

Tlak Ocelářů ale pokračoval a důraz Teplého na brankovišti už přinesl vyrovnání. Jednalo se o vůbec premiérovou trefu urostlého útočníka v třineckém dresu. „Pro Michala skvělé, že dal první gól v extralize, máme v něm skrytý potenciál. Je třeba ho otevřít,“ řekl po utkání třinecký obránce Marian Adámek.

Od třetí třetiny se už hrál daleko opatrnější hokej. S přibývajícím časem bylo patrné, že další vstřelená branka už může být ta zásadní. Až v závěru základní hrací doby zase přitlačili domácí výrazněji na pilu. Ani téměř 50 střeleckých pokusů Ocelářů ale nestačilo, aby si ze zápasu odnesli všechny body. Šlo se do prodloužení.

To se nehrálo příliš dlouho. Už po minutě a osmi vteřinách se dostali třinečtí do situace tři na nikoho. Adámek to však vzal na sebe a z prakticky samostatného nájezdu vystřelil Ocelářům prémiový bod. „Věděl jsem, že za mnou jede ještě Siki (Petr Sikora), naštěstí jsem neposlechl svůj druhý hlásek, co mi našeptával, abych mu to ještě ulíval. Vystřelil jsem a jsem rád, že jsem trefil,“ popsal vítěznou trefu Adámek.

HC Oceláři Třinec – HC Verva Litvínov 3:2 v prodl. (1:2, 1:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Sikora (Teplý, L. Hudáček), 35. Teplý (Smith, J. Jeřábek), 62. Marian Adámek (Daňo) – 1. M. Pekař (Baránek, Sandberg), 18. D. Kaše (O. Kaše). Rozhodčí: Šír, Cabák – Hlavatý, Axman. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 4740.

Sestavy:

Třinec: Kacetl – J. Jeřábek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Jank – Daňo, A. Nestrašil, Cienciala – L. Hudáček, Sikora, Teplý – Kurovský, P. Vrána, Miloš Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký – Addamo. Trenér: Moták.

Litvínov: Zajíček – Baránek, Zile, McIsaac, Polášek, D. Zeman, Czuczman, Gajdoš – Sandberg, M. Sukeľ, M. Pekař – O. Kaše, D. Kaše, Maštalířský – Koblasa, Gut, Hlava – Havelka, Jícha, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Podíl.