Aktual.: 20.10.2024 21:00

Karlovy Vary – Hokejisté Karlových Varů zvítězili ve 13. kole extraligy nad Pardubicemi 2:1 v prodloužení a zabrali po dvou duelech bez bodů. Doma uspěla Energie potřetí za sebou. Po 43 sekundách nastavení rozhodl slovenský útočník Dávid Gríger. Dynamo dokázalo bodovat posedmé za sebou a potřetí z toho prohrálo.

„My jsme věděli, že nemáme co ztratit, protože Pardubice jsou silný tým a o to více jsme museli bojovat. I po tom obdrženém gólu v posledních minutách je naše vítězství v prodloužení o to sladší,“ řekl novinářům po utkání karlovarský útočník Vojtěch Čihař.

Od úvodní minuty se hrál atraktivní útočný hokej. První deset minut měli herně navrch domácí. V 6. minutě byli blízko úvodní branky Kružík a Černoch a jen díky fantastickému zákroku Willa neskončila v brance ani pohotová střela Redlicha z pravého kruhu. Potom Salsten pohotově vysunul Šíra, ale ani ten střelou z mezikruží na pardubického gólmana nevyzrál. Východočeši se k první větší příležitosti dostali díky Herčíkovi až v 15. minutě, jeho střelu z bezprostřední blízkosti zlikvidoval Frodl.

Druhou třetinu začaly Pardubice přesilovou hrou po vzájemné strkanici z konce úvodního dějství mezi Smejkalem a Beránkem, který obdržel o dvě minuty navíc. V nabídnuté výhodě si největší příležitost po teči před brankou vytvořil Smejkal. Obětavě hrající Západočeši kontrovali nebezpečnou střelou Kružíka.

V polovině druhé části se hra z obou stran přitvrdila a z toho pramenila další vyloučení. Zatímco Dynamo další přesilovku při Jaksově trestu opět nevyužilo, na druhé straně ve 34. minutě potrestal Šustrův faul Čihař, který po Beránkově střele dotlačil nadvakrát puk za Willova záda. O minutu později po krvavém zranění Beránka, kterého do obličeje trefil Smejkal, dostali karlovarští hráči příležitost čtyřminutové přesilovky, kterou sice sehráli velice aktivně, ale bez brankového efektu.

Atraktivní bitva pokračovala i ve třetím dějství. Hned na jeho začátku po Válově střele zazvonila tyč za Frodlovými zády. Pardubice zvyšovaly tlak v obranném pásmu Karlových Varů, který však přerušil tvrdý faul Kousala na Moravce do oblasti krku a hlavy, za který vyfasoval trest pěti minut a do konce zápasu. Nabídnutou šanci na zvýšení náskoku však hráči Energie domácí prohospodařili bez toho, že by si vytvořili větší gólovou příležitost.

Po přečkaném oslabení se hosté dále tlačili za vyrovnávací brankou. Podařilo se jim to až zásluhou Zohorny, který v 59. minutě při hře bez brankáře tlakem v brankovišti vyrovnal. Pro domácí mohlo být i hůře, poté co Vondráčkova dorážka po Červenkově střele skončila za Frodlovými zády. Po prozkoumání videa se tak stalo až těsně po skončení základní hrací doby. „Hrklo ve mně. Naštěstí jsem slyšel sirénu, co ukončuje třetinu, ještě před gólem, takže jsme si byli docela jistí,“ doplnil Čihař.

Z prodloužení uběhlo pouhých 43 vteřin a po střele Reunanena dorazil puk za Willa Gríger. V oficiálním zápise je ale uveden jako střelec Reunanen. „Bylo to tak, že jsme nemuseli mít nic, skoro jsme měli tři body a nakonec máme jeden. Takže není to spokojenost, ale alespoň částečné zadostiučinění,“ uvedl kouč Pardubic Václav Baďouček.

Hlasy trenérů po utkání:

Pavel Patera (Karlovy Vary): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme tam plno šancí, jen je škoda, že jsme nějakou střelu neprotlačili do brány. Od druhé třetiny už byla hra vyrovnaná a Pardubice ukázaly, že mají svoji sílu. Myslím si ale, že náš výkon byl velmi dobrý. Pomohli jsme si přesilovkou, což je vždycky dobře. Potom jsme měli dvě dlouhé přesilovky, které se nám nepovedly. Na druhou stranu zase kluci sehráli výborně oslabení, kde Pardubicím moc nedovolili. V závěru se nám bohužel nepovedla hra pět na šest, ale jsme samozřejmě rádi za dva body, které jsme si myslím zasloužili.“

Václav Baďouček (Pardubice): „Čekali jsme, že domácí po třech venkovních utkáních se budou chtít prezentovat znovu dobrým výkonem, což se potvrdilo. V první třetině v nějakých třinácti minutách jsme domácí nabídli hodně šancí tím, že jsme měli špatný přechod z obranného do středního pásma, kde jsme spoustu puků poztráceli, čehož domácí využívali k přečíslování a nebezpečným situacím. Potom si myslím, že ta hra se vyrovnala, ale bylo to pro nás těžké utkání. Bohužel v jednom oslabení jsme nedokázali pokrýt předbrankový prostor, ale na druhou stranu jsme následně dobře ubránili dvě dlouhá oslabení, za což zaslouží hráči pochvalu. Poslední zoufalý nápor nám ale vyšel. Bylo to tak, že jsme nemuseli mít nic, skoro jsme měli tři body a nakonec máme jeden. Takže není to spokojenost, ale alespoň částečné zadostiučinění.“

HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Čihař (O. Beránek, Reunanen), 61. Gríger (Reunanen, O. Beránek) – 59. T. Zohorna (Smejkal, Červenka). Rozhodčí: Pražák, Šindel – Gerát, Brejcha. Vyloučení: 3:4, navíc R. Kousal (Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4830.

Sestavy:

Karlovy Vary: Frodl – Plutnar, Reunanen, Jaks, D. Mikyska, D. Moravec, A. Rulík, Šalda – O. Beránek, Černoch, Sapoušek – O. Procházka, Gríger, Jiskra – Kofroň, Salsten, Čihař – Kružík, J. Šír, T. Redlich. Trenér: Patera.

Pardubice: Will – Hájek, D. Musil, Šustr, T. Dvořák, Michal Houdek, Vála, Vápeník – Herčík, R. Kousal, Červenka – M. Kaut, Poulíček, Smejkal – Paulovič, T. Zohorna, Lichtag – Vondráček, Mandát, Krčál. Trenér: Baďouček.

Podíl.