Události: Soud s převaděčskou skupinou ve Francii (zdroj: ČT24)

Ve Francii vrcholí soud s rozvětveným kurdským gangem, který vypravoval čluny do Británie. Verdikt zatím vyslechlo deset z třiatřiceti převaděčů, zbylé tresty mají padnout nejpozději příští měsíc. Proti nelegální migraci má pomoci i hlubší spolupráce s Itálií, kterou s tamními politiky nově dohodl francouzský premiér.

Hlavním koridorem pro migranty, kteří přecházejí do Francie z italské strany, bylo dříve francouzské město Menton. Po uzavření hranice v okolí Mentonu se běženci do země zkouší dostat přes Alpy. Italští policisté uprchlíkům v odchodu nebrání, přestože mnoho z nich francouzští strážci pořádku vrátili na druhou stranu. To by se teď mělo změnit.

„Pro kontrolu ilegální migrace tak, jak ji v podobném duchu vnímáme i my, je mnohem efektivnější postupovat společně než každý na své vlastní straně,“ uvedl francouzský premiér Michel Barnier.

Pašeráci si přijdou na miliony korun

Francie a Itálie se dohodly na jednotném postupu na společné hranici vytvořením koordinačního centra s cílem zakročit účinněji proti převaděčům. Podobný francouzsko-britský útvar již funguje čtyři roky na severu Francie v oblasti kanálu La Manche.

Tam také většina uprchlíků z jihu míří. Bez ohledu na veškerou snahu nejsou zatím úřady proti pašerákům, kteří plavby do Británie organizují, příliš úspěšní. Desítka z nich si nedávno vyslechla rozsudek v Lille. Podle obžaloby si jen oni ročně přišli na 3,5 milionu eur (88,2 milionu korun).

„Po drogách a zbraních je to nejvýnosnější obchod – bohužel i s lidmi. Některé pašeráky policie zadrží, ale na jejich místa přijdou další,“ konstatoval starosta obce Grande Synthe Martial Beyaert.

Před několika dny přišel v přeplněném člunu o život čtyřměsíční kojenec. „Počasí nabízí jednu z posledních možností dostat se na druhou stranu. V zimě to bude mnohem obtížnější. Proto to všichni zkoušejí, aby nemuseli strávit zimu v Calais v hrozných podmínkách,“ informoval Alex Gaudinat, člen asociace Utopia 56.

Od začátku letošního roku přišlo ve snaze dostat se na druhou stranu kanálu La Manche o život na pět desítek lidí. Pětadvaceti tisícům se ale riskantní plavba povedla a jsou ve Velké Británii. I proto podél pobřeží čekají na příležitost a pokyny převaděčů další tisíce lidí.

Podíl.