Kina promítají dokumentární film Identita, který sleduje proměny tuzemské vizuální kultury od začátku dvacátého století až do současnosti. V hlavní roli – český grafický design. Stejnému tématu se věnuje i aktuální výstava v pražském Museu Kampa, dokumentární seriál České televize a kniha.

Dokument Identita v režii Kateřiny Mikulcové a Petra Smělíka mapuje více než sto let české vizuální kultury. A to prostřednictvím příběhů známých i méně známých značek. Zároveň ukazuje, že špičková grafická tvorba vzniká v tuzemsku i dnes.

Průvodcem snímku je Nicholas Lowry, americký rodák s českými kořeny, vášnivý sběratel a milovník grafického designu, který se vydává na dobrodružnou cestu po stopách toho nejlepšího z české vizuální kultury. Objevuje svět, jehož základy položili umělci v čele s Alfonsem Muchou a jemuž se dařilo i navzdory totalitnímu režimu.

Během svého putování se Lowry setkává s řadou současných designérů, ale i s odkazem už nežijících ikon. Snímek hledá národní identitu na filmových plakátech i cedulích metra.

Výstava s ukazateli metra i dětskými knihami

Příběh českého grafického designu rozkrývá pod hlavičkou projektu Identita i pražské Museum Kampa. Do 2. února seznamuje s historií plakátu, graficky ojedinělými knihami a periodiky, vizuální identitou firem a institucí či s využitím designu v propagandě. Design se dotýká i bankovek, módy či papírenského zboží.

K vidění jsou například detailní porovnání orientačních systémů pražského metra z dob normalizace i ze současnosti v reálné velikosti. „Jsou tady určité unikáty, například symbol, který se jmenuje oficiálně měnič mincí, ale lidově se proslavil jako bobkující panáček,“ podotkl komisař výstavy David Korecký.

Příběh českého grafického designu ve filmu i na výstavě (zdroj: ČT24)

Na výstavu se dostala první vydání slavných dětských knih od Josefa Lady, Karla Čapka nebo Karla Poláčka, literaturu zastupuje také dvacetikilová kniha Šumava umírající a romantická, kterou napsal, ilustroval, vysázel i vytiskl Josef Váchal.

Nechybí obaly hudebních alb – od skupiny Garáž, přes Master’s Hammer, až po Vladimira 518. Výstava shromáždila díla autorů jako Petr Babák, Adolf Born, Tomáš Brousil, Karel Haloun, Zuzana Lednická, Tomáš Machek, Alfons Mucha nebo Aleš Najbrt.

Rozsáhlý projekt Identita vedle filmu a výstavy zahrnuje také monografii, která je současně obsáhlým katalogem k expozici. Česká televize fenomén českého grafického designu také shrnula v sedmidílném cyklu, který je dostupný v iVysílání. 

Podíl.