Události, komentáře: Do kin jde Život k sežrání (zdroj: ČT24)

Loutkový snímek Život k sežrání režisérky a výtvarnice Kristiny Dufkové vstoupil do českých kin. Sklidil úspěch na filmových festivalech v Annecy, Locarnu nebo Karlových Varech. „Je to hlavně příběh o dospívání. Konkrétně je to příběh Bena, který se zamiluje do spolužačky a rozhodne se kvůli ní zhubnout,“ přibližuje producent filmu Matěj Chlupáček. Snímek vypráví o tématech dětské obezity a přijetí sebe sama.

„Je to velmi komplexní problém,“ přiznává dětská nutriční poradkyně Zdeňka Trummová. Dětské stravování podle ní v určitých případech nemá pevně daná pravidla. Například sladkosti zdravé nejsou, ale zakázat je dítěti nemusí být správně. „Je nutné citlivě nastavovat míru,“ vysvětluje. „Když jde o dítě, které je obézní a jí několik sladkostí denně, vyřadit je z jídelníčku, aby nemohlo mít ani jednu, není v začátku cesta,“ doplnila.

„Na druhou stranu, u dětí do dvou let by žádné sladkosti do jídelníčku patřit neměly. Už jen proto, že Světová zdravotnická organizace nabádá k tomu, aby neměly žádný přidaný cukr,“ upozorňuje nutriční poradkyně. Zdůraznila také, že energetické nápoje v žádném případě zdraví dítěte v jakémkoliv věku neprospívají.

Život k sežrání slaví úspěchy, obdržel například cenu poroty na prestižním festivalu animace v Annecy. Dočkal se i uvedení na filmovém festivalu v Šanghaji a italském Giffoni Film Festivalu. Míří i do boje o „evropské Oscary“, byl nominován na cenu Evropské filmové akademie. „Ten příběh je univerzálně srozumitelný, mimo to má i mnoho jazykových verzí – vlastně jsme začínali na americké verzi,“ řekl producent filmu Chlupáček.

Podíl.