Aktual.: 19.10.2024 02:27

Varšava – Polská vláda chce reformovat výuku náboženství na školách, sešla se kvůli tomu s představiteli katolické církve. Ministryně školství Barbara Nowacká uvedla, že debata byla dlouhá a výsledná podoba reformy je zatím nejasná. Podle listu Gazeta Wyborcza má ministryně jasno v tom, že jednu hodinu katechismu týdně bude financovat nadále stát. Momentálně ve školách mají polští žáci dvě hodiny náboženství týdně, v mateřských školkách mají jednu hodinu týdně.

Polské ministerstvo školství přišlo na začátku měsíce s návrhem na reformu vzdělávání, která má vstoupit v platnost od září 2025. Mezi hlavní změny patří snížení počtu hodin náboženství na školách a zařazení této hodiny před povinné předměty nebo po nich, aby tak nezatěžovala v rozvrhu skupinu žáků, kteří nejsou katolického vyznání.

Vládní a církevní představitelé se však na ničem konkrétním zatím nedohodli, jelikož shoda nepanuje ani v rámci vládnoucí koalice.

„Podle levice (strana Nová levice) by se děti vůbec neměli učit náboženství na školách. Polská lidová strana (PSL) zastává názor, ať vše zůstane při starém. Já jakožto zástupce Občanské platformy jsem pro jednu hodinu náboženství týdně, kterou bude financovat stát,“ řekla stanici TVN Nowacká.

Církevní představitelé si podle ministryně přejí, aby se na současné organizaci výuky katechismu nic neměnilo. To znamená, že výuka náboženství podobně jako výuka etiky nebo výchova k rodinnému životu jsou volitelnými předměty. Pro žáky se však tyto předměty stávají povinnými, pokud si tak přejí jejich rodiče nebo dosáhnou plnoletosti a rozhodnou se pro ně sami.

Varšavský arcibiskup kardinál Kazimierz Nycz na začátku měsíce dokonce vyzval k tomu, aby se náboženství stalo povinné pro všechny žáky, jelikož žijí v evropské civilizaci, která vyrostla na křesťanských hodnotách.

Ministryně školství však uvedla, že taková možnost nepřichází vůbec v úvahu. Připomněla také, že obliba tohoto předmětu utrpěla vinou církevních skandálů. Nicméně řekla, že je otevřená dialogu.

Průzkum z roku 2022 ukázal, že 44 procent veřejnosti si přeje úplné zrušení výuky katechismu. Dva další průzkumy z roku 2019 zjistily, že velká většina respondentů je pro ukončení jejich financování z veřejných zdrojů.

Podle ankety agentury PAP se v roce 2021 ke katolictví hlásilo stále kolem 90 procent obyvatelstva. V posledních letech však klesá počet věřících, a to zejména mezi mladými lidmi.

 

Podíl.