Aktual.: 18.10.2024 18:12

Praha – Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se s praktickými lékaři pro dospělé a pro děti a ambulantními specialisty, kteří na konec října plánují dvoudenní protest, sejde příští týden. ČTK to sdělili jejich zástupci a potvrdilo to ministerstvo zdravotnictví (MZd). Lékařům vadí návrh úhradové vyhlášky, která rozdělí 530 miliard korun z veřejného zdravotního pojištění na příští rok. Meziroční nárůsty pro své segmenty považují za nízké.

Dnes odpoledne se ministr sešel s ambulantními specialisty, na jejichž péči zdravotní pojišťovny příští rok mají podle vyhlášky mít připraveno 43,9 miliardy korun, meziročně o 4,7 procenta víc. „Jednání (…) bylo velice konstruktivní, v některých technických bodech došlo k dílčí shodě. Nicméně je nezbytné, aby došlo k dalšímu jednání, které proběhne příští týden,“ řekl ČTK vedoucí tiskového oddělení MZd Jan Řežábek.

Definitivní podobu vyhlášky musí MZd publikovat do konce října. Ministr Válek dnes dopoledne mluvil o tom, že některé odbornosti ambulantních specialistů jako například alergologie nebo kardiologie jsou v některých regionech velmi špatně dostupné, což by ale měly řešit pojišťovny. „Vyhláška je nastavená tak nízko, že by to postihlo velkou část odborností. A namnožily by se ty nedostupné,“ řekl ČTK předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Návrh vyhlášky projednala legislativní rada vlády, podle legislativních zvyklostí by se tak už neměl měnit. „Z historie víme, že to tak být nemusí. Pamatuju si úpravu, opravu vyhlášky i její dodatek,“ řekl Jojko.

Protestní uzavření ordinací na 29. a 30. října, kdy jsou podzimní prázdniny, oznámili minulý týden praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, ambulantní specialisté se k němu připojili. Péče praktických lékařů by měla příští rok vyjít na 30,6 miliard korun, meziročně o 2,8 procenta víc.

„Jediné, co může protest odvrátit, je změna úhradové vyhlášky. Nemůžeme akceptovat, aby se základní péče hradila formou nějaké bonifikace,“ řekl Jojko ČTK. Zástupci ministerstva označují vyhlášku jako základ, který mohou zdravotní pojišťovny z vlastní vůle navýšit. Ty ale podle jejich dřívějších vyjádření pro ČTK zvažují spíš pokračování vlastních bonusů, na plošné navýšení celého segmentu podle nich peníze nejsou. Podle Šonky je možné na žádané půlprocentní navýšení vzít například ze segmentu lůžkové péče nebo centrových léků.

Návrh vyhlášky kritizovala také Asociace českých a moravských nemocnic sdružující menší regionální zařízení, které vadí rozdíl mezi úhradami péče pro ně a fakultní nemocnice za stejnou péči. Také nízký růst úhrad považují za protiústavní, zvažují podání k Ústavnímu soudu. Dnes se k nespokojeným segmentům přidaly i laboratoře, jejich asociace vyzvala ministra k jednáním, protože by podle nich úhrady jejich segmentu měly meziročně klesnout.

 

Podíl.