Uzavřela se hlavní část kauzy manipulací se zakázkami ve Správě úložišť radioaktivních odpadů. Aktuálně.cz to potvrdila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1, jenž schválil dohodu o vině a trestu. Přiznala se podnikatelka, která se podílela na stanovení podmínek soutěže za 107 milionů korun, o niž se ucházela její firma. Dostala pokutu a zákaz činnosti.

V polovině května 2022 udeřila Národní centrála proti organizovanému zločinu ve státním podniku Správa úložišť radioaktivních odpadů. Zatkla jejího šéfa Jana Prachaře, obvinila také několik firem a lidí ze soukromého sektoru. Měli ve svůj prospěch zmanipulovat dvě zakázky v celkové hodnotě 125 milionů korun.

Větší ze dvou soutěží dělala 107 milionů korun. Hrálo se v ní o hydrogeologický průzkum v oblastech, kde stát zvažuje vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Základním předpokladem takového úložiště je, že musí ležet hluboko pod zemí a být izolované od podzemní vody.

Právě v této části případu je rozhodnuto o prvních dvou vinících. Jak Aktuálně.cz potvrdila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, instance ve středu pravomocně potrestala obchodní ředitelku firmy SG Geotechnika Lucii Bohátkovou a společnost samotnou. Podnikatelka se k manipulaci přiznala.

Pokuty za celkem devět milionů korun

„Obviněná Lucie Bohátková v souvislosti se zadáním veřejné zakázky v úmyslu opatřit sobě a jinému prospěch zjednala dodavateli přednost a výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů a čin spáchala jako člen organizované skupiny,“ popsala Aktuálně.cz místopředsedkyně Švíglerová s tím, že totožný popis skutku platí i pro firmu.

Bohátková přímo zasáhla do podmínek vypsané soutěže tak, aby vyhovovaly právě společnosti. Stanovila v ní například požadavek na odborný personál. Bohátková a firma SG Geotechnika uzavřely s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze dohodu o vině a trestu 5. září, Obvodní soud pro Prahu 1 na ni dal ve středu razítko.

Obě byly odsouzeny za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Jak potvrdila Švíglerová, rozsudek je pravomocný. Bohátková na jeho základě musí zaplatit pokutu 1,5 milionu korun a nesmí dva roky působit ve statutárních orgánech právnické osoby, tedy firmy.

„Společnost SG Geotechnika byly odsouzena k peněžitému trestu 7,5 milionu korun,“ doplnila Švíglerová. Rozsudek podle ní potvrdil, že „zmanipulovali ve prospěch společnosti SG Geotechnika zakázku zadavatele Správa úložišť radioaktivních odpadů o předpokládané hodnotě 107 380 800 korun bez DPH“.

„Nebudeme to komentovat“

Redakce se spojila s odsouzenou podnikatelkou Bohátkovou i ředitelem potrestané firmy Petrem Kučerou. Ani jeden z nich nechtěl nový vývoj v kauze komentovat, ani vysvětlit, co je k přiznání viny vedlo. A to ani po upozornění od redakce, že v případu šlo o veřejné peníze, tedy že se nejedná o jejich soukromou věc.

Dnes už bývalý ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jan Prachař. | Foto: MPO

„Nechci to probírat v tisku, nemám zájem se vyjadřovat. Nikdy jsme se k tomu veřejně nevyjadřovali,“ sdělila Aktuálně.cz Bohátková. Ředitel Kučera argumentoval velmi podobně. „Je mi jasné, že šlo o veřejnou zakázku ve státním podniku. Ale trvám na svém stanovisku, že to nechci komentovat.“

Jak už dříve upozornily Hospodářské noviny a Seznam Zprávy, policie za tuto zakázku obvinila ještě ředitele správy úložišť Jana Prachaře, slovenského podnikatele Ľubomíra Focka a podnikatele ve stavebním byznysu Jakuba Němečka. Právě Focko měl Prachaře coby šéfa státního podniku dosadit, aby pak přes něj mohl zakázky ovlivňovat.

Zakázka v jaderné elektrárně Dukovany

Druhou částí kauzy je zakázka za 18 milionů korun na modernizaci úložiště pro odpad vzniklý činností jaderné elektrárny v Dukovanech. Areál se měl nově oplotit, zajistit elektronickým zabezpečením a osadit kamerami. V této větvi centrála stíhá firmy Trade Fides, jejího někdejšího manažera Pavla Fialu, společnost Stavos a jejího šéfa Miroslava Petříčka.

Policie na konci srpna oznámila, že ukončila vyšetřování. Pět lidí a dvě firmy navrhla obžalovat. „Cílem trestné činnosti bylo opatřit prospěch preferovaným dodavatelům, což spočívalo v zajištění vysoutěžení zmanipulovaných veřejných zakázek konkrétních subjektů na úkor jiných uchazečů,“ řekla mluvčí útvaru Barbora Kudláčková.

Nesdělila však, koho se návrh týkal. Po čerstvém rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 je jisté, že mířil mimo jiné na Bohátkovou a její firmu SG Geotechnika. „O jejich vině nebylo dosud zákonným způsobem rozhodnuto,“ podotkla místopředsedkyně soudu Švíglerová ke zbývajícím aktérům zmanipulované zakázky za 107 milionů.

Mohlo by vás zajímat: Finsko testuje ukládání vyhořelého jaderného paliva pod zem (2019)

Finsko testuje ukládání vyhořelého jaderného paliva pod zem. První odpad naveze v roce 2025 | Video: Aktuálně.cz

Podíl.