Aktual.: 18.10.2024 13:06

Soul – Severní Korea se rozhodla vyslat 12.000 vojáků, aby se zapojili do války na Ukrajině na straně Ruska. S odvoláním na jihokorejskou rozvědku o tom informovala agentura Yonhap. Podle agentur přesun začal 8. října a KLDR již poslala do Ruska 1500 vojáků. V Jižní Koreji byla svolána bezpečnostní schůzka za účasti prezidenta.

Národní zpravodajská služba (NIS) dnes oznámila, že KLDR se nedávno rozhodla do války na Ukrajině vyslat čtyři brigády o celkovém počtu 12.000 vojáků, včetně speciálních jednotek. Jihokorejská tisková agentura Yonhap dnes napsala, že podle jejího zdroje z NIS mobilizace těchto vojáků již začala.

Podle agentury Reuters přesun příslušníků severokorejských speciálních sil začal 8. října. Podle agentury AFP už KLDR vyslala lodí do ruského Vladivostoku první kontingent o síle 1500 vojáků. Jednotky obdržely ruské uniformy, ruské zbraně a falešné ruské průkazy totožnosti, napsal Reuters s odvoláním na NIS. Jižní Korea údajně při identifikaci severokorejského vojáka nasazeného pro pomoc Rusku použila technologie umělé inteligence pro rozpoznávání obličeje.

KLDR Rusku už delší dobu podle zjištění ukrajinských zpravodajců i západních rozvědek dodává dělostřeleckou munici či protitankové a balistické střely, Moskva to popírá. Severokorejští vojenští specialisté jsou na frontě a pomáhají Rusům s obsluhou severokorejských balistických střel.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol dnes svolal mimořádnou bezpečnostní schůzku, které se zúčastnili zástupci armády, rozvědky a tajných služeb. „Sbližování KLDR a Ruska, kdy se od dodávek zbraní přistoupilo k faktickému vyslání vojsk, je vážnou bezpečnostní nejen pro naší zemi ale i pro celé mezinárodní společenství,“ uvedla prezidentská kancelář v prohlášení po schůzce.

KLDR má početnou armádu o síle 1,2 milionu vojáků, která je považována za jednu z největších na světě. Chybí jí však bojová zkušenost. Účast 12.000 vojáků ve válce na Ukrajině by byla vůbec prvním velkým nasazením severokorejských jednotek v zahraniční válce.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek v sídle NATO řekl, že ukrajinská rozvědka má informace, že KLDR na Ukrajinu již vyslala vojenské techniky a důstojníky. „Připravují 10.000 vojáků, ale ještě je nepřesunuli ani na Ukrajinu ani do Ruska,“ dodal.

Ukrajinská média začátkem října informovala, že při ukrajinském raketovém úderu v oblasti Rusy okupovaného Doněcka zemřelo šest důstojníků severokorejské armády.

Rusko a Severní Korea po zahájení války na Ukrajině posílily spolupráci, a to zejména ve vojenské oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin letos přijel na oficiální návštěvu KLDR, kde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem podepsali pakt o vzájemné vojenské pomoci.

Podíl.