Vedení lidovců znovu převzal Marek Výborný. Ve druhém kole volby předsedy KDU-ČSL zvítězil v Olomouci nad obhajujícím Marianem Jurečkou. Do čela strany se vrací po pěti letech.

Ve druhém kole volby předsedy KDU-ČSL získal ministr zemědělství 159 hlasů, celkem delegáti odevzdali Výbornému a obhajujícímu Marianovi Jurečkovi 266 hlasů. Beze jména bylo 22 lístků.

Výborný odstoupil v lednu 2020 z čela strany kvůli rodinným povinnostem, nahradil jej právě nynější vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Delegátům Výborný slíbil kontinuitu kombinovanou s novými tvářemi. Hlavním úkolem strany podle něj bude znovu získat před sněmovními volbami v příštím roce ty voliče koalice Spolu, kteří nevidí důvod jít hlasovat.

Nominací z krajů se před volbou předsedy vzdali Michaela Šojdrová a Pavel Bělobrádek. Podpořili uchazeče z řad ministrů, tedy Jurečku a Výborného. Bez podpory regionů, pouze místních organizací kandidovali senátor Jiří Čunek a jihočeský poslanec Šimon Heller. Kandidaturu pražské organizace KDU-ČSL přijal její předseda Tomáš Kaplan. Sám sebe pak přímo na sjezdu nominoval Jiří Regner z Královéhradeckého kraje. Čunka volilo 53 delegátů, Kaplana 21, Hellera 19 a Regnera dva. Tři lístky byly odevzdány bez jména kandidáta.

Výborný při odpoledni diskusi kandidátů na předsedu KDU-ČSL řekl, že koalice Spolu má nadále smysl, jako jediná může příští rok zastavit nástup populistů k moci a uspět ve sněmovních volbách. Podle Výborného ale koalice musí přesvědčit i ty voliče, kteří nyní nechodí volbám a tvrdí, že nemají koho volit. Opodstatnění má podle Výborného ale pouze taková koalice Spolu, v níž budou lidovci svébytnou a sebevědomou stranou.

Obhajující předseda KDU-ČSL Jurečka se v projevu omluvil za pochybení, kterých se dopustil, současně ale konstatoval, že každý, když něco dělá, se chyb dopouští. Sám sebe označil za srdcaře, který vždy pracoval s maximálním nasazením, a vyzval spolustraníky k vyššímu výkonu před volbami. Mezi lidmi, se kterými by chtěl spolupracovat, jmenoval Výborného, předsedu sněmovního klubu Aleše Dufka, náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka a starostku Kravař Moniku Brzeskovou. Z programových priorit jmenoval dostupné bydlení, lepší daňovou politiku, flexibilnější pracovní trh či kvalitní vzdělávání.

Podíl.