„Nejhorší, co by se mohlo Sociální demokracii stát, je spolupráce s komunisty, nic horšího prostě není. Jakákoliv spolupráce s hnutím ANO není ideální, ale určitě by to nebyl takový malér,“ říká bývalá členka Sociální demokracie a exministryně školství Petra Buzková a vysvětluje, že takové snahy jsou důvodem, proč ze strany odešla. Nová předsedkyně Jana Maláčová to podle ní bude mít těžké.




22:31

Spotlight Aktuálně.cz – Petra Buzková | Video: Tým Spotlight

„Nevystoupila jsem ze strany, protože sociální demokracie byla v koalici s hnutím ANO, vystoupila jsem, protože sociální demokracie laškuje s komunisty,“ vysvětluje Buzková, že ani po zkušenosti vlády s ANO v čele s Bohuslavem Sobotkou jí taková alternativa nepřijde pro budoucnost strany tak děsivá, jako jakékoliv spojení s KSČM.

„Myslím, že pokud strana půjde tímto směrem, udělá chybu,“ komentuje bývalá ministryně školství proklamace nové předsedkyně SOCDEM Jany Maláčové. 

„Máme tady historický příklad, jak vypadala spolupráce sociální demokracie a komunistů. A vypadala tak, že komunisti sociální demokracii násilně sloučili a úplně ji zlikvidovali. Celá řada členů byla vězněná a strana se mohla obnovit až v roce 1989,“ kritizuje politička, podle níž teď hrozí, že komunisté už podruhé za sto let stranu zničí a požerou.

Pokud jde o současnou vládu, podle Buzkové udělala daleko méně chyb než některé další, které vládly před ní. „Pro mě je u téhle vlády hrozně důležité, jakou má orientaci ve vztahu k Rusku, Evropské unii a k NATO. A to by mělo být klíčové i pro sociální demokracii,“ tvrdí exministryně a dodává, že takové hodnoty mají být v dnešním světě mnohem důležitější než apel na sociální témata.

Mezi současnými politickými stranami to navíc podle Buzkové už není jen SOCDEM a KSČM, kdo zdvihá levicová témata. „Kdo je v Česku opravdová levice? Myslím, že ANO je v podstatě levice, Piráti jsou levice a Starostové jsou levostředoví. Takže myslím, že levice je tady až až,“ dodává politička.

Bývalá místopředsedkyně sociálních demokratů v rozhovoru se Světlanou Witowskou vzpomíná i na dobu, kdy na vrcholu své politické kariéry čelila snahám o diskreditaci své osoby v takzvané kauze Olovo. „Když si o sobě přečtete spoustu lží, které o vás někdo napíše, a navíc k tomu rozepíše, jakým způsobem se budou dostávat na veřejnost, vůbec nechápete, co se děje,“ vysvětluje politička.

Buzková také dodává, že ji štve, jak dnes lidé útočí třeba na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou nebo první dámu Evu Pavlovou. Ta schytala kritiku kvůli debatě nad tím, jakou formu finančních náhrad by mohla dostávat manželka hlavy státu. „Takové napadání je působení na nejnižší lidské pudy,“ zlobí se v rozhovoru.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Podíl.