Aktual.: 18.10.2024 00:07

Olomouc – Lidovci budou dnes v Olomouci volit předsednictvo, které povede KDU-ČSL v příštím roce do sněmovních voleb. Pozici předsedy obhajuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Jeho vyzyvateli budou ministr zemědělství Marek Výborný či senátor Jiří Čunek. Nominace mají podle stranického webu také bývalý předseda Pavel Bělobrádek, bývalá místopředsedkyně Michaela Šojdrová a šéf pražské organizace Tomáš Kaplan. Bělobrádek oznámil, že nominaci nepřijme. Další uchazeč, poslanec Šimon Heller, o nominaci před sjezdem nežádal, protože stanovy umožňují každému delegátovi navrhnout jakéhokoli delegáta. Podle počtu nominací by měl být favoritem volby Výborný.

Jistá je před sjezdem změna na postu statutárního zástupce předsedy, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek funkci obhajovat nechce. Nominaci na tento post přijal ministr životního prostředí a dosavadní řadový místopředseda Petr Hladík, o němž se na jaře spekulovalo jako o možném Jurečkově nástupci. Podle úterního vyjádření by chtěl spolupracovat s Výborným a věnovat se zlepšování vnitřního chodu strany. Nominaci ze Zlínského kraje má na funkci předseda sněmovního klubu Aleš Dufek. Desetičlenné předsednictvo zvolí delegáti na dva roky.

KDU-ČSL by podle aktuálních průzkumů volebních preferencí samostatně nedostala pět procent potřebných pro vstup do dolní parlamentní komory. Jurečkovu pozici oslabila před deseti měsíci kauza vánočního večírku v době tragické střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, jeho postavení zhoršily také velmi nízké volební preference.

Část strany volala v zimě po uspíšení sjezdu, návrh Jurečkových kritiků ale neuspěl. Jurečka tehdy argumentoval blížícími se evropskými a krajskými volbami. Zavázal se, že nebude post předsedy obhajovat, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Podle svých slov nenaplnil tyto podmínky plně.

Volbu předsedy a jeho statutárního zástupce mají delegáti sjezdu v plánu dnes odpoledne. Večer se představí další kandidáti na místopředsedy a členy předsednictva, k hlasování o nich se účastníci sjezdu sejdou v sobotu ráno.

Podíl.