Aktual.: 17.10.2024 23:27

Tel Aviv – Vůdce palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit ve středu v jednom z domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy. Uvedl to dnes večer mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, který podle listu Times of Israel zveřejnil dronové záběry posledních chvil před Sinvárovou smrtí. Armáda nyní pátrá po Sinvárově bratru Muhammadovi, dodal Hagari.

Izraelští vojáci podle vyjádření mluvčího narazili náhodou při běžné hlídce v Rafáhu, když vyšlo najevo, že se v jednom z domů před nimi ukryl „terorista“. Na dům vypálili a poté jej šli prohledat. „Našli jsme ho v neprůstřelné vestě, se zbraní a 40.000 šekely (245.000 korun),“ uvedl Hagari.

Sinvár se podle něho patrně pohyboval v oblasti pomocí sítě podzemních tunelů a přemísťoval se z domu do domu. Ve snaze uniknout stahující se smyčce izraelského prohledávání oblasti se zřejmě pokoušel přesunout do severní části Pásma Gazy, dodal Hagari.

Náčelník generálního štábu armády Herci Halevi před tím podle serveru The Times of Israel potvrdil informace tisku, že izraelští vojáci při útoku na skupinu členů Hamásu nevěděli, že mezi nimi je i Sinvár. Armáda však měla zpravodajské poznatky, že se v oblasti skrývají vysocí činitelé Hamásu. Izraelská armáda také uvedla, že skupinu ozbrojenců Hamásu včetně Sinvára zabila při bojích na jihu Pásma Gazy ve středu.

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, byl od srpna šéfem celého Hamásu.

Nahradil šéfa politického křídla Hamásu Ismáíla Haníju, který zemřel v červenci v úderu připisovaném Izraeli. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v oblasti s cílem zničit vojenské kapacity Hamásu.

Podíl.