Aktual.: 17.10.2024 13:42

Tel Aviv – Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. Sinvár vedení Hamásu převzal poté, co v červenci při výbuchu v Íránu, který je připisován Izraeli, zahynul vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja.

Izraelské údery v Pásmu Gazy zabily nejméně 30 lidí, píše Reuters

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve městě Džabálija, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Odlišné údaje k útoku v Džabáliji uvedla agentura AP, která rovněž s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy napsala, že si úder ve škole v Džabáliji vyžádal 15 mrtvých, včetně pěti dětí, a desítky zraněných.

Izraelská armáda podle Reuters oznámila, že provedla cílený úder mířící na místo setkání členů teroristických hnutí Hamás a Palestinský islámský džihád v objektu, který „v minulosti sloužil jako Škola Abú Hasana.“ Armáda dále uvedla, že na místě byly desítky bojovníků, a poskytla jména některých z nich. AP píše, že se jedná o Školu Abú Husajna.

Města Bajt Hanún, Džabálija a Bajt Lahíja jsou podle Reuters zcela izolována jednotkami izraelské armády. Pohyb osob je umožněn pouze rodinám, které mají povolení potřebné k evakuaci nařízené izraelskou armádou. Podle tamních obyvatel izraelská armáda v Džabáliji pokračuje v ničení budov leteckými údery, tankovými střelami i odpalováním výbušnin na dálku.

Izraelská armáda zahájila na začátku října v Džabáliji rozsáhlou pozemní ofenzívu za použití tankových jednotek, protože podle ní v místě operují přeskupené síly teroristického hnutí Hamás. Podle humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) jsou však v Džabáliji uvězněny tisíce lidí. Izraelská armáda od začátku této pozemní operace blokovala zásobování místa a přísun humanitární pomoci. Spojené státy i EU vyzvaly Izrael k podniknutí kroků potřebných ke zlepšení humanitární situace. První kamiony s pomoci Izrael na sever Gazy pustil po téměř dvou týdnech v pondělí.

Nynější válka v Pásmu Gazy začala poté, co bojovníci teroristického hnutí Hamás a dalších palestinských ozbrojených skupin loni 7. října zaútočili na jih Izraele. Při útoku zabili na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších zhruba 250 rukojmích unesli do Pásma Gazy.

Během války v Pásmu Gazy bylo od 7. října 2023 zabito nejméně 42.438 Palestinců a dalších 99.246 bylo zraněno, uvedlo dnes tamní ministerstvo zdravotnictví spravované hnutím Hamás. Podle agentury AFP tak počet zabitých vzrostl za posledních 24 hodin o 29 osob a zraněných o 93. Údaje nerozlišují mezi ozbrojenci a civilisty.

Podíl.