Aktual.: 16.10.2024 11:54

Berlín – Rekordní účast českých nakladatelů provází letošní ročník Frankfurtského knižního veletrhu, který dnes otevřel své brány odborné veřejnosti. V rozhovoru s ČTK to řekl šéf Českého literárního centra Martin Krafl. Velký zájem podle něj souvisí především s tím, že Česko bude v roce 2026 čestným hostem veletrhu. Už letos ale český stánek nabídne návštěvníkům veletrhu pestrý program.

Česko se stane čestným hostem Frankfurtského knižního veletrhu po Itálii, která je jím letos, a Filipínách v příštím roce. Už nyní jsou ale přípravy na převzetí prestižního titulu podle Krafla v plném proudu. „Jak České literární centrum, tak čeští nakladatelé se snaží zaujmout nakladatele zejména na německojazyčném trhu, to znamená v Německu, v Rakousku a ve Švýcarsku a dělají agentážní činnost, aby těch přeložených knih bylo co nejvíce,“ řekl. Cílem Českého literárního centra, které zřídila Moravská zemská knihovna v Brně, je propagace české literatury.

O tom, že se český knižní svět na titul čestného hosta ve Frankfurtu připravuje, svědčí podle Krafla i účast českých nakladatelství na letošním veletrhu. Na ploše 120 metrů čtverečních se jich prezentuje 29, což je rekord. „Na národním stánku najdou návštěvníci zejména kolekci knižní produkce z České republiky a jejích překladů do světových jazyků, především do němčiny,“ řekl Krafl. K vidění budou mimo jiné publikace ověnčené cenami Magnesia Litera, Zlatá stuha či Nejkrásnější česká kniha roku.

Ode dneška se bude odborníkům a od pátku do neděle také široké veřejnosti prezentovat i brněnská Knihovna Milana Kundery, která představí dílo jednoho z nejpřekládanějších českých spisovatelů, který zemřel loni v létě. Jeho dílu se bude věnovat v pátek i debata o evropském románu dneška.

Českou literaturu bude na knižním veletrhu reprezentovat také několik českých spisovatelů, kteří se zúčastní doprovodného literárního festivalu Bookfest. Překlady svých děl do němčiny či angličtiny představí například Petr Borkovec, Petr Hruška či Vratislav Maňák. Doprovodných akcí se zúčastní také spisovatelé Radka Denemarková či Marek Toman.

Na český národní stánek pod označením Czechia zavítá během veletrhu také 15 mladých talentů knižního trhu z deseti evropských zemí, mezi nimiž je i Barbora Baronová z nakladatelství wo-men publishing. Novinkou letošního ročníku je Games Business Centre, v němž se představí osm evropských herních studií včetně pražského nezávislého studia Charles Games, které se zaměřuje na hry se společenským přesahem.

Česko se v roce 2026 bude na veletrhu prezentovat jako země na pobřeží literárního moře. Jejím mottem bude „Ein Land an der Küste“ (Země na pobřeží), čímž odkazuje na Zimní pohádku od Williama Shakespeara. Anglický spisovatel v ní umístil Bohemii, tedy Čechy, na mořské pobřeží.

Podíl.