Aktual.: 13.10.2024 22:53

Beroun – Více než stovka hasičů dnes bojuje s rozsáhlým požárem pekáren v centru Berouna, který si zřejmě vyžádá škody v desítkách milionů korun. Evakuováno bylo 54 lidí a při zásahu se zranilo pět hasičů. Mluvčí krajských hasičů Dominik Pěnička ČTK řekl, že se jedná o lehčí zranění, jako třeba vymknutý kotník či pořezání. Zásah zřejmě potrvá do ranních hodin. Na síti X hasiči oznámili, že se střecha pekáren zcela propadla. Podaří se ale podle nich zřejmě uchránit administrativní část budovy.

Střecha několikapatrové budovy začala hořet krátce před 18:00. Kvůli požáru hasiči krátce po 19:00 vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Středočeští hasiči na síti X sdělili po 22:15, že na místě je aktuálně 20 jednotek, tedy celkem 110 hasičů.

Hasiči zasahují z výškové techniky. „Požár se daří dostat pod kontrolu, ale lokalizaci ještě nemáme,“ řekl Pěnička po 20:30. Lokalizace znamená zamezení dalšímu šíření ohně. Krátce před 22:00 pak hasiči uvedli, že po propadu střechy likvidují ohniska požáru. „Vypadá to, že se podaří uchránit administrativní část budovy. Zásah nám bohužel komplikuje nestabilita vnějšího pláště budovy směrem k výrobní části objektu,“ sdělili.

Kvůli požáru byl uzavřen most přes Berounku. Město Beroun na facebooku doporučuje, aby lidé v okolí nevětrali. Na místo dorazila Chemická laboratoř Kamenice kvůli preventivnímu měření škodlivin, ale podle hasičů kontrola nezjistila únik škodlivin do ovzduší. Přítomni jsou i vyšetřovatelé. Příčinu vzniku požáru však stanoví až po uhašení.

Podíl.