Aktual.: 13.10.2024 18:26

Washington – Spojené státy nasadí v Izraeli protiraketové obranné systémy THAAD i s příslušnou americkou vojenskou posádkou. Uvedl to dnes Pentagon, podle kterého tím chce Washington posílit izraelskou protivzdušnou obranu po íránských raketových útocích.

Baterie THAAD Washington v Izraeli nasadil už loni po útoku Hamásu z loňského 7. října a předtím v roce 2019. Současný krok je podle mluvčího Pentagonu Pata Rydera reakcí na „bezprecedentní útoky Íránu na Izrael z letošního 13. dubna a 1. října“. Rozmístění podle něj na pokyn amerického prezidenta Joea Bidena schválil ministr obrany Lloyd Austin.

V regionu vládne zvýšené napětí od útoku Hamásu z loňského října, který spustil izraelskou ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Izrael zároveň vystupňoval údery na proíránské ozbrojené skupiny.

Při prvním přímém útoku Íránu proti Izraeli letos v dubnu Teherán a jeho spojenci v regionu podle izraelské armády nasadili 120 balistických střel nebo 30 střel s plochou dráhou letu. Šlo tehdy o reakci na útok na íránský konzulát v Damašku. Izrael se k němu sice nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Na začátku tohoto měsíce Írán vyslal na Izrael bezmála 200 střel, což označil za odvetu za zabití šéfa libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha a dalších velitelů v předchozích týdnech.

Podíl.