Aktual.: 13.10.2024 15:15

Washington – Obří vesmírný dopravní systém Starship americké společnosti SpaceX dnes vzlétl ke svému pátému testovacímu letu. Vesmírná loď odstartovala z kosmodromu v texaském Boca Chica. Její nosič se krátce po startu poprvé vrátil na startovací rampu, kde ho zachytily speciální mechanické paže.

SpaceX v sobotu obdržela povolení ke startu od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Na svém webu firma uvedla, že před novou zkouškou kompletně přepracovala tepelný štít a aktualizovala části softwaru.

V červnu loď Starship při čtvrtém pokusu poprvé dokončila zkušební let. Na rozdíl od třetího testu se vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem.

Společnost SpaceX navrhla systém Starship tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat k průzkumu hlubokého vesmíru. Jde o zatím největší postavený systém svého druhu a také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – 33 raketových motorů Raptor pohání nosný stupeň, zatímco kosmická loď má šest stejných jednotek. Všechny dosavadní testovací lety byly bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo v budoucnu unést až 100 lidí, či velké množství nákladu a vybavení.

Podíl.