Aktual.: 13.10.2024 12:32

Kyjev/Moskva – Ukrajina zničila 31 z 68 dronů, které Rusko v noci na dnešek vypustilo na její území. S odkazem na sdělení ukrajinských vzdušných sil na síti Telegram o tom informuje agentura Reuters. Rusko zničilo 13 ukrajinských dronů vyslaných na jeho území, uvedlo dnes ráno podle agentury ruské ministerstvo obrany. Před polednem ministerstvo podle agentury Reuters sdělilo, že ruské síly dobyly ukrajinskou vesnici Mychajlivka na východě země nedaleko strategického města Pokrovsk.

Mychajlivka se nachází na okraji města Selidove podél dálnice jižně od Pokrovska. Pokrovsk je klíčovým logistickým uzlem ukrajinské armády. Nachází se v něm jediný Ukrajinou kontrolovaný důl na koks, uhlí potřebné k výrobě oceli. Tento kov je pro vojenský průmysl nezbytný a jeho dovoz je nákladný, ztráta Pokrovsku by snížila jeho produkci na polovinu. Ruské jednotky v oblasti v posledních týdnech rychle postupují.

Informace o dobytí vesnice nelze nezávisle ověřit. Ukrajinská armáda ve své denní zprávě uvedla, že její jednotky odrazily 36 ruských útoků v oblasti Pokrovska, včetně okolí Mychajlivky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer podle agentury AFP prohlásil, že situace ukrajinských sil na východě Doněcké oblasti, kde se nachází Pokrovsk, a na jihu Záporoží je „velmi obtížná“.

Rusko v noci vypustilo na Ukrajinu kromě desítek dronů i čtyři rakety. Dvě balistické rakety Iskander-M zasáhly Poltavskou a Oděskou oblast ve středu a na jihu země a dvě řízené střely Kh-59 mířily na Černihivskou a Sumskou oblast na severu. Ukrajinské jednotky protivzdušné obrany 31 dronů zničily. Dalších 36 jich je nezvěstných, zbývající dron se stále nachází ve vzduchu, uvedlo ukrajinské letectvo.

Ruské jednotky protivzdušné obrany zničily v noci na dnešek 13 ukrajinských bezpilotních letounů nad třemi regiony sousedícími s Ukrajinou. Po šesti bezpilotních letounech sestřelily nad Belgorodskou a Kurskou oblastí. Jeden dron byl zničen nad Brjanskou oblastí, uvedlo ministerstvo obrany na telegramu.

Podíl.