Aktual.: 13.10.2024 12:53

Praha – Ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti) nikdy neusiloval o post velvyslance, jde podle něj o drby. Svoji legitimitu odvíjí od podpory zbývajících stran vládní koalice po odchodu Pirátů, z nichž vystoupil. Řekl to v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Svoji případnou kandidaturu v parlamentních volbách v příštím roce podle svých slov zatím neřešil, považuje to za předčasné.

Lipavský uvedl, že nechce komentovat situaci v České pirátské straně, ze které nedávno vystoupil v souvislosti s jejím odchodem z vlády. Zopakoval, že byl připraven podat rezignaci na post ministra, čtyři předsedové koaličních stran ho nicméně požádali, aby zůstal ve funkci. Shoda všech vládních stran, obou komor Parlamentu i Hradu na zahraniční politice je podle něj vzácná a nemá proto problém ve funkci zůstat i jako nestraník.

„Je příliš brzy na to vůbec dělat takovéto rozhodnutí,“ řekl ministr v reakci na otázku moderátora, zda je možné, že se jeho jméno objeví na kandidátce TOP 09 nebo nějaké jiné strany do sněmovních voleb v příštím roce.

Lipavského setrvání na ministerském postu v pořadu kritizovala předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná, která jeho vystoupení z České pirátské strany při setrvání v kabinetu považuje za zradu. „Pro mě je těžko pochopitelné, že může být někdo takový vůbec ve vysoké politice,“ řekla.

Podíl.