Aktual.: 9.10.2024 14:55

Štrasburk – Evropský parlament (EP) dnes přijal dvě rezoluce, v nichž varoval před ohrožením demokracie v Moldavsku a Gruzii. Obě tyto země čekají tento měsíc klíčové volby, které rozhodnou o jejich dalším směrování. V případě Moldavska europoslanci uvedli, že Rusko se snaží tamní volby ovlivnit tak, aby Moldavané hlasovali proti užším vazbám s EU.

V případě Gruzie, která má od loňského prosince status kandidátské země EU, europoslanci také vyzvali ke zmrazení všech finančních prostředků z unie poskytovaných gruzínské vládě, dokud nebudou zrušeny nedemokratické zákony. Evropská unie už koncem června kvůli politice gruzínské vlády vedené stranou Gruzínský sen pozastavila přístupový proces této země.

Gruzii čekají 26. října parlamentní volby, v nichž má podle EP velkou šanci vyhrát vládnoucí strana Gruzínský sen. Ta podle europoslanců nastoluje stále více autoritářský režim, omezuje svobodu médií a práva komunity LGBT+. Europoslanci v dnešní rezoluci také vyzvali gruzínské úřady, aby zajistily, že volby budou odpovídat mezinárodním standardům a budou respektovat vůli gruzínského lidu.

V případě Moldavska, které 20. října volí nového prezidenta a pořádá také referendum o vstupu do Evropské unie, europoslanci uvedli, že Rusko se snaží tamní volby ovlivnit. To EP v dnešní rezoluci důrazně odsoudil a vyzval Rusko, aby respektovalo nezávislost Moldavska.

Podle europoslanců moldavské bezpečnostní služby nedávno uvedly, že Rusko vydalo přibližně 100 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč) na „podkopání nadcházejícího volebního procesu“ v Moldavsku ve snaze přimět tamní obyvatele hlasovat proti užším vazbám s EU. Moldavsko zahájilo letos v červnu, spolu s Ukrajinou, rozhovory o přistoupení k Evropské unii.

Obě rezoluce uvítal mimo jiné český europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Jejich hlavní poselství je postavit se za tyto země, protože čelí nejrůznější formě vlivových a hybridních operací ze strany Ruska, jsou v těžké situaci a solidarita s nimi ze strany Evropské unie je zcela na místě,“ řekl Vondra ČTK.

„Je naprosto nepřípustné, aby se Rusko jakkoliv vměšovalo do voleb suverénního státu se snahou ovlivnit výsledky nezávislých voleb ve svůj prospěch. EU a členské státy musí i nadále pomáhat Moldavsku při zlepšování odolnosti vůči těmto hybridním útokům, jak v kybernetické bezpečnosti, tak strategické komunikaci,“ uvedla k rezoluci o Moldavsku europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

V ohrožení je podle Gregorové dlouhodobě také demokracie v Gruzii. „Potlačování lidských práv a omezování svobody projevu jsou praktiky autoritářů, kterými se vláda v Gruzii inspiruje. Je proto důležité, aby hlavním zájmem Gruzie byly nezávislé volby,“ uvedla pirátská europoslankyně.

Podíl.