Ve Washingtonu bydlí kousek od sebe, ale přesto se nevídají. Nová epizoda podcastu Americký sen se věnuje demokratické kandidátce na americkou prezidentku Kamale Harrisové a také jejímu neexistujícímu vztahu s otcem.

Podcast Americký sen můžete poslouchat ve Spotify, Apple Podcast a dalších aplikacích. | Video: Martin Novák, Dominika Perlínová

Donald Harris, otec současné americké viceprezidentky, pochází z Jamajky a do Spojených států se přestěhoval v 60. letech. Když bylo Kamale sedm let, rozvedl se s její matkou Shyamalou Gopalanovou. A právě sem se patrně datuje problémový vztah, který politička se svým otcem má. 

„V jednom z rozhovorů se Kamaly Harrisové ptali, co by řekla o svém otci. Ona to odbyla jednou větou: ‚Můj otec je dobrý chlap, ale nejsme si blízcí‘,“ říká v podcastu Americký sen redaktor Aktuálně.cz Martin Novák. 

Americký sen můžete poslouchat ve Spotify, Apple Podcast a dalších aplikacích:

Vysvětluje také, že šestaosmdesátiletý Harris pochází z movité jamajské rodiny, která vlastní domy a rozlehlé pozemky. Je emeritním profesorem ekonomie na elitní Stanfordově univerzitě v Kalifornii a nyní žije v hlavním městě USA se svou novou manželkou, která dříve pracovala pro Světovou banku. 

Novák vztah Kamaly Harrisové se svým otcem popisuje jako neexistující. Když se v roce 2021 stala americkou viceprezidentkou, Harris na inauguraci do Kapitolu nedorazil. Patrně ho urazila neosobní pozvánka, kterou dostal od administrativy Bílého domu, nikoliv jeho dcery. „Ani na ni neodpověděl,“ dodává k tomu novinář. 

Harrisová se se svým otcem pravděpodobně viděla naposledy v roce 2016, když se stala senátorkou za stát Kalifornie. Harris dorazil na večírek, kde účastníci slavili volební úspěch, a s dcerou povečeřel.

Kamala Harrisová se může po volbách 5. listopadu stát první americkou prezidentkou, o Bílý dům se utká s republikánem a bývalou hlavou státu Donaldem Trumpem. Průzkumy zatím ukazují, že půjde o mimořádně těsný souboj. 

Podíl.