Aktual.: 9.10.2024 20:56

Plzeň – Hokejisté Kladna vyhráli v dohrávaném zápase 8. kola extraligy v Plzni 4:3 a posunuli se v tabulce na 5. místo. Duel rozhodl v čase 59:57 gólem v oslabení útočník Petr Straka, který ještě v minulé sezoně hrál za mateřskou Plzeň. Dvěma góly se pod výhru Rytířů podepsal útočník Antonín Melka. Západočeši prohráli potřetí za sebou a nenavázali na předešlé tři výhry nad Kladnem.

Po opatrném úvodu nabídl domácím početní výhodu faulem Tralmaks, nekrytý Lev ale v 11. minutě z prostoru mezi kruhy trefil pouze dobře postaveného gólmana Brízgalu. Za chvíli pálil v dobré pozici Schleiss nad a v závěru přesilovky plzeňský kapitán napálil z pravého kruhu pravou tyčku kladenské branky.

Pasivní hosté se ve zbytku úvodní části pouze bránili, jenže Matýs netrefil dorážkou Klepišovy střely odkrytou branku a Simon zblízka nepřekonal ležícího Brízgalu.

Záhy po zahájení druhé třetiny otevřel pohotovou dorážkou skóre Archambault a připsal si premiérový extraligový gól. O pouhých 77 sekund později ale Ticháček nenápadnou střelou od modré čáry vyrovnal na 1:1.

Aktivnější Indiáni se přesto tlačili směrem dopředu a Rytíři hrozili z protiútoků. Po jednom z nich ve 29. minutě přihrál při přečíslení dvou na jednoho Jarůšek ideálně Melkovi, který bekhendovým blafákem upravil na 2:1 pro hosty.

Domácí stačili zareagovat až po polovině utkání paradoxně ve vlastním oslabení, když akci dvou na jednoho s Lalancettem zakončil ve 34. minutě přesným švihem k pravé tyči Zámorský.

Probuzení hosté však těžili z opakovaných zaváhání plzeňské defenzívy. Ve 38. minutě ve zmatku kolem Malíkova brankoviště nejprve trefil tyčku Smoleňák a vzápětí dorážkou vrátil Kladnu vedení Melka. Od další pohromy uchránil Indiány před přestávkou jen pozorný Malík, který zastavil pokus Hultse z brejku dvou na jednoho.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili domácí s pozměněným složením útočných formací aktivněji, ve 44. minutě po individuální akci Holešinského zakončil v pádu Archambault jen do levé tyčky. Na druhé straně napálil z ojedinělé šance Šenkeřík z levého kruhu horní tyč a naopak ve 49. minutě rychlou kombinaci zakončil po chytrém přiťuknutí Klepiše pohodlně na 3:3 Simon.

Poté už se hosté s vypětím všech sil bránili plzeňskému náporu. Navíc 62 sekund před koncem normální hrací doby inkasoval Tralmaks za útočný faul pětiminutový trest. Domácí to však nedokázali využít ke vstřelení rozhodující branky, naopak sami inkasovali. Tři sekundy před koncem základní hrací doby dojel vyhození Šenkeříka explzeňský Straka a přesnou ranou zápěstím umlčel zaplněný stadion.

Hlasy trenérů po utkání:

Jiří Veber (Plzeň): „Po několikáté nebyl náš vstup ideální. Do 10. minuty jsme jen jednou vystřelili. Pak jsme si byli schopni vytvořit šance, ale bez jejich proměňování. Druhá třetina byla nahoru dolů. Prohrávali jsme, dokázali jsme vyrovnat a znovu jsme prohrávali. Ve třetí třetině jsme po vyrovnání měli šance a bohužel jsme je nevyužili. Kladno bylo celý zápas nebezpečné. Hrozilo brejky, byla tam od nich snaha a bojovnost. To, co jsme předvedli v přesilovce tři vteřiny před koncem, byl kolaps. Měli bychom se nad tím zamyslet. Nemělo by se to stát. Nedokážu to pochopit, ještě jsem to nezažil. Kladno nám ukázalo, že se hraje do posledního hvizdu. Všichni v kabině to vnímáme, jaká je to pro nás dnes ztráta. Udělali jsme příliš chyb.“

Petr Svoboda (Kladno): „Začali jsme paradoxně hrát, až když jsme obdrželi gól. Podařilo se nám rychle odpovědět a dostat se do vedení. Druhá třetina byla hodně divoká. Nebyli bychom to ale my, abychom si to nezkomplikovali. Ve vlastní přesilovce si necháme vstřelit vyrovnávací gól na 2:2. Ve třetí třetině jsme to za stavu 3:2 špatně zahráli a Plzeň vyrovnala. Závěr jsme si nechtěli komplikovat a jsme rád, že jsme tady dali šťastný gól tři vteřiny před koncem a odvážíme tři body.“

HC Škoda Plzeň – Rytíři Kladno 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Archambault (Merežko, Simon), 34. Zámorský (Lalancette, Urban), 49. Simon (Klepiš, Schleiss) – 23. Ticháček (P. Straka), 29. Melka (Jarůšek, Smoleňák), 38. Melka (Jarůšek), 60. P. Straka (Šenkeřík, O. Bláha). Rozhodčí: Jaroš, Šindel – Brejcha, Gerát. Vyloučení: 1:2, navíc Tralmaks (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 6214.

Plzeň: Malík – Zámorský, Malák, Merežko, Skok, Dujsík, Piskáček – Holešinský, Lalancette, Söderlund – Lev, Simon, Archambault – Matýs, Klepiš, Schleiss – Urban, Mertl, Pitule. Trenér: Jandač.

Kladno: Brízgala – Mendel, Ticháček, Pietroniro, Šenkeřík, Hanousek, Nemčík, R. Jeřábek – Tralmaks, Hults, M. Procházka – Jarůšek, Melka, Smoleňák – Jágr, Filip, Pytlík – P. Straka, O. Bláha, J. Strnad. Trenér: Čermák.

Podíl.