Aktual.: 13.10.2024 00:27

Kyjev – Ukrajinští vojáci odrazili útoky ruské armády v ruské Kurské oblasti, jejíž část obsadili na začátku srpna. V sobotu večer to podle agentury Reuters řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj se ukrajinské armády podařilo udržet linii a neustoupit. Rusko v pátek oznámilo, že se mu v Kurské oblasti podařilo získat nazpět dvě vesnice.

„Co se týče kurské operace, Rusko se snažilo zatlačit naše pozice, ale držíme stanovené linie,“ uvedl ve svém večerním videu Zelenskyj. Velmi obtížné podmínky pro ukrajinskou armádě panují podle prezidenta na východě země – v Doněcké a Zaporožské oblasti. „Klíčová je odolnost našich jednotek. Vše záleží na naší odolnosti,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinská armáda na začátku srpna uskutečnila překvapivý výpad na ruské území. Smyslem útoku bylo především odčerpat ruské síly z východní části fronty, kde jsou ukrajinské jednotky pod velkým tlakem.

Moskva v pátek uvedla, že získala nazpět dvě vesnice, což Ukrajina nepotvrdila. Stanice CNN poukazuje, že podle analytiků se plocha pod kontrolou ukrajinských sil příliš nezměnila. Americký Institut pro studium války odhaduje, že ukrajinská armáda má v Kurské oblasti pod kontrolou území o velikosti 786 kilometrů čtverečních.

Podle stanice CNN Moskva poslala bojovat proti ukrajinským vojákům v Kurské oblasti na 40.000 svých vojákům. Ve velké míře se jedná o rezervisty. „Někdy se jim (Rusům) podaří dobýt ulici v nějaké vesnici. Není to ale jednosměrné – my také děláme protiútoky a vytlačujeme je nazpět,“ popsal bojovou situaci v Kurské oblasti stanici CNN jeden z ukrajinských velitelů.

Podíl.