Aktual.: 9.10.2024 16:17

Praha – V obřadní síni motolského krematoria se dnes lidé rozloučili s Jaroslavou Skleničkovou, poslední ženou, která přežila lidickou tragédii. Jako šestnáctiletá byla spolu s matkou, starší sestrou Miloslavou a ostatními ženami poslána do koncentračního tábora v Ravensbrücku, jejího otce Jaroslava Suchánka nacisté s dalšími lidickými muži zastřelili a vesnici srovnali se zemí. Skleničková zemřela v pátek 27. září ve svém domě v Lidicích.

Se Skleničkovou se přišly rozloučit desítky lidí včetně ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka. Během obřadu se promítaly fotografie ženy, na konec zazněla píseň Čechy krásné, Čechy mé.

Vše, čím si Skleničková musela v mládí proti své vůli projít, poznamenalo její život i fyzické zdraví, ale nezlomilo ji. Své trauma podle svých blízkých postupně zpracovala a byla schopná žít šťastný a naplněný život. Události kolem Lidic zachytila žena v knihách Jako chlapce by mne zastřelili a Vzpomínky mě stále tíží.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Podíl.