Aktual.: 10.10.2024 00:22

Praha – Speciální tramvaj dnes v Praze upozorní na problematiku duševního zdraví. Herci v ní připomenou slavné osobnosti, které se s psychickými problémy potýkaly, jako je Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Abraham Lincoln nebo Frida Kahlo. Kampaň připravila obecně prospěšná společnost Bona, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Divadlo pod Palmovkou.

„Cílem je vyvrátit běžné mýty o tom, že osoby s duševním onemocněním jsou nevzdělané, neschopné, nebo dokonce nebezpečné. Příběhy velkých osobností ukazují, že i přes své obtíže dokázali zanechat nesmazatelnou stopu a stát se inspirací pro celé generace,“ uvedla Lenka Majerová z společnosti Bona.

Na tramvajové trase budou tři doprovodná stanoviště s informačními stánky, kde se budou moci lidé setkat s odborníky a dozvědět se více o činnosti organizace, která dlouhodobě podporuje osoby se zkušeností s vážným duševním onemocněním. Umístěná budou na Karlově náměstí, Ortenově náměstí a u stanice metra Staroměstská.

S nějakým duševním onemocněním se setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu. Pacientů s příznaky depresí nebo úzkostí od roku 2010 přibylo asi o pětinu.

 

Podíl.