Aktual.: 9.10.2024 16:30

Dubrovník (Chorvatsko) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při dnešní návštěvě Chorvatska podepsal s premiérem země Andrejem Plenkovičem dohodu o dlouhodobé spolupráci a podpoře. Oba státníci to uvedli na sociální síti X. Zelenskyj se v Dubrovníku zúčastní také setkání představitelů Ukrajiny a států jihovýchodní Evropy.

„Podepsali jsme dohodu o dlouhodobé spolupráci a podpoře mezi našimi zeměmi. Společně budeme rozvíjet spolupráci mezi podniky našeho vojenského průmyslu,“ napsal Zelenskyj.

Plenković uvedl, že Chorvatsko předává Ukrajině zkušenosti v oblasti odminování, stíhání válečných zločinů, péče o válečné veterány jakož i procesu přístupu do Evropské unie. Připomněl, že Ukrajina byla začátkem 90. let mezi prvními, kdo uznal nezávislost Chorvatska.

Po válce v Chorvatku z let 1991 až 1995 zůstala rozsáhlá část chorvatského území zaminovaná, úřady chtějí zemi zcela vyčistit od min do roku 2026. Na Ukrajině jsou skutečně či potenciálně zaminovány desítky tisíc kilometrů čtverečních. Záhřeb rovněž nabídl Kyjevu expertní podporu se stíháním válečných zločinů.

Zelenskyj a Plenković se v Dubrovníku zúčastní schůzky Ukrajiny a zemí jihovýchodní Evropy. Připojit by se k nim měli lídři 12 zemí zemí regionu, podle chorvatských médií mezi nimi bude i srbský prezident Aleksandar Vučić.

Chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić-Radman uvedl, že se očekává oznámení nové vojenské spolupráce a podpis deklarace, která odsoudí ruskou invazi, podpoří územní celistvost Ukrajiny a vstup Ukrajiny do EU a zaváže se k podpoře obnovy země po skončení války.

Pomoc Ukrajině je v Chorvatsku spornou otázkou, připomněla agentura AFP. Zatímco konzervativní premiér Plenković z ní učinil klíčový bod své zahraniční politiky, levicově populistický prezident Zoran Milanović odmítá, aby se Záhřeb jakkoliv podílel na výcviku ukrajinských vojáků. Tvrdí, že coby vrchní velitel ozbrojených sil nedopustí, aby se chorvatští vojáci „účastnili aktivit, které tlačí Chorvatsko k válce“.

Podíl.