Aktual.: 8.10.2024 13:09

Praha – Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 3,9 procenta ze srpnových 3,8 procenta. Proti loňskému roku se zvýšila o 0,3 procentního bodu, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Podle analytiků zvýšení nezaměstnanosti ukazuje na slabý výkon české ekonomiky, která nevytváří dost nových pracovních míst. Nejvyšší nezaměstnanost byla v září v Ústeckém kraji, kde hledalo místo 6,2 procenta lidí, nejnižší nezaměstnanost vykázala Praha s 2,9 procenta.

Bez práce bylo na konci září 290.905 lidí, o 4585 více než v předchozím měsíci. Zvýšil se ale i počet volných míst, proti srpnu jich přibylo 1400 na 264.654. „I nadále zůstává vyšší počet uchazečů, než je počet otevřených míst. Naprosto rekordní je ale počet umístěných uchazečů o zaměstnání,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Úřad v září zprostředkoval práci pro 31.845 uchazečů o zaměstnání. Byl to nejvyšší počet za celou dobu měření od roku 1993.

Podle Úřadu práce se v zářijových údajích projevil příchod zhruba 3000 absolventů škol na pracovní trh. „Když je ekonomika v dobré kondici, nemá trh práce problém vytvářet dostatek míst a tyto mladé lidi rychle zaměstnat. Aktuálně tomu tak ovšem není. Zatímco loni bylo ke konci září na úřadech práce registrováno 16.500 absolventů, letos jich bylo 19.300,“ upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

„Ačkoliv velká část lidí dokáže práci poměrně rychle znovu najít, nezaměstnanost v ČR velmi pozvolna už zhruba rok narůstá s tím, jak firmy především v průmyslu snižují počty svých zaměstnanců. Vzhledem k tomu, jak letos poklesla obliba předčasných důchodů, je propouštění přece jen v celkových číslech více vidět,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Upozornil, že letošní zářijová nezaměstnanost je nejvyšší za posledních osm let. „Vzhledem k tomu, že ekonomický růst je velmi pomalý na to, aby rychle vytvářel nová pracovní místa, bude nezaměstnanost narůstat i ve zbytku letošního roku,“ dodal.

V dalších měsících čekají analytici mírný růst nezaměstnanosti z důvodu ukončování sezonních prací. „Podíl nezaměstnaných se dostane odhadem na 4,1 procenta, čímž se vrátíme z hlediska parametrů trhu práce do roku 2018. Pro příští rok nadále počítáme v nezaměstnanosti s kulminací a následných poklesem, když ekonomické oživení začne generovat víc nových pracovních příležitostí,“ řekl ČTK hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Graf: Nezaměstnanost v okresech v září

Na trhu práce přetrvávají regionální rozdíly. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Mostecku, kde dosáhla 8,6 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí. Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v září průměrně 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,2 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Mladoboleslavsku a v okrese Praha-východ a okrese Praha-západ, a to 0,3 uchazeče na jedno místo.

Vývoj nezaměstnanosti v ČR:

  srpen 2024 září 2024
Podíl nezaměstnaných (v procentech) 3,8 3,9
Počet nezaměstnaných 286.320 (264.675) 290.905 (268.701)
Počet volných pracovních míst 263.247 264.654

Údaje v závorce uvádějí počet dosažitelných uchazečů od 15 do 64 let, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce.

Zdroj: Úřad práce ČR

Podíl.