Aktual.: 10.10.2024 10:18

Praha – Pražská státní zastupitelství kvůli stávce administrativních pracovníků, která bude v pátek, pondělí a úterý, uzavřou podatelny, omezeno bude odesílání pošty, sepisování podání a zapisování nových věcí. V nezbytných případech budou žalobci přijímat osobně doručená podání, především pokud půjde o podání od soudů či policie. Trestní oznámení budou moci lidé ve dnech stávky podávat na policejních služebnách. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Aleš Cimbala.

Zaměstnanci MSZ a všech obvodních státních zastupitelství v hlavním městě s výjimkou Prahy 6 budou stávkovat kvůli nízkým platům. Podle Cimbaly se zapojí 94 procent z nich, u některých státních zastupitelství půjde až o 100 procent odborného administrativního aparátu. Vyjádření ministerstva spravedlnosti ČTK zjišťuje.

„V uvedených dnech budou pro veřejnost podatelny uzavřeny. Státní zastupitelství zajistí příjem elektronických podání a listovních zásilek. V nezbytných případech bude též možné přijmout osobně doručená podání, zejména půjde-li o podání soudů a policejních orgánů. Také může dojít k omezení možnosti telefonního kontaktování dotčených státních zastupitelství,“ uvedl Cimbala.

Žalobci požádali, aby ve dnech stávky veřejnost využívala jiné formy komunikace na dálku, například datové schránky nebo e-podatelny. „Státní zastupitelství také zajistí vyřizování věcí, které nesnesou odkladu,“ doplnil Cimbala.

Předsedkyně stávkového výboru Iva Jurová uvedla na začátku týdne v prohlášení k protestu, že zaměstnanci státních zastupitelství dosud neobdrželi z ministerstva spravedlnosti žádné vyjádření k petici, kterou ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) zaslali na jaře. Žádali v ní důstojné odměňování administrativních pracovníků a zavedení oddělených tarifů, které zohlední specifika jejich povolání a odpovědnost jejich práce.

Podle Jurové je stávka důsledkem mnoho let neřešeného problému nedostatečného odměňování zaměstnanců justice, který v posledních letech zvýraznila vysoká inflace a rychlý nárůst mezd v jiných oborech. Zaměstnání v justici je podle ní nekonkurenceschopné a odchází z něj zkušení zaměstnanci, které není možné dostatečně nahradit. Tristní situace je podle Jurové především právě v Praze.

Státní zástupci obdobně jako soudci stávkovat nemohou. Cimbala ale už dříve uvedl, že MSZ rozhodnutí odborných zaměstnanců chápe a respektuje. „Pro zajištění dostatečného personálního zabezpečení Městského státního zastupitelství v Praze a nižších obvodních státních zastupitelství působících v Praze i v budoucnu je nezbytné, aby pracovní pozice odborného administrativního aparátu byly i z hlediska platů konkurenceschopné,“ uvedl mluvčí.

Zaměstnanci pražského vrchního státního zastupitelství podle vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové protest podpořit neplánují.

Kvůli nízkým platům tento týden stávkovali pracovníci obecných soudů, stávka skončila ve středu. Soudy povětšinou omezily základní služby pro veřejnost – zavřely informační centra, pokladny a podatelny. Odročily také některá jednání. Server Česká justice dnes napsal, že vyhlášení stávky zvažují i zaměstnanci Probační a mediační služby (PMS). Podle zástupců odborů ministerstvo spravedlnosti nedostatečně komunikuje o možnosti zvýšení jejich platů a zlepšení pracovních podmínek.

 

Podíl.