Studio 6: Světový den artritidy (zdroj: ČT24)

Každý rok se přibližně tři tisíce lidí v Česku od lékařů dozví, že trpí revmatoidní artritidou. Ta způsobuje nejen bolesti kloubů, ale také vyšší riziko zlomených kostí, plicní embolie nebo infekcí. Podle lékaře Pavla Horáka z České revmatologické společnosti se nemoc může objevit v jakémkoliv věku, dokonce i u dětí. Při jejím vzniku hraje roli řada faktorů. Horák zmiňuje genetické predispozice, virová onemocnění či kouření, které má negativní vliv i v pasivní formě.

„Hlavní incidence vzniku artritidy je mezi třicátým a padesátým rokem života. Ale setkáváme se s ní u všech věkových kategorií,“ uvedl Horák s tím, že nemoc může postihnout také děti a mladistvé. Ke vzniku artritidy jsou podle něj náchylnější ženy. „Ty představují asi pětasedmdesát procent našich pacientů,“ přiblížil.

Artritida podle něj pravděpodobně nemá jednu příčinu, při jejím vzniku hraje roli řada okolností. „Jsou to jednak genetické vlohy, vlivy zevního prostředí, různá virová onemocnění, která mohou nastartovat autoimunitní proces,“ popsal lékař. Velmi negativní roli také hraje kouření, a to i v pasivní formě, upozornil. „Prevence spočívá v eliminaci kouření i v pasivní formě, v důsledné hygieně dutiny ústní a všeobecně ve zdravém životním stylu,“ sdělil Horák.

Podle předsedkyně pacientské organizace Revma Liga ČR Edity Müllerové je jedním z prvních příznaků bolest prstních kloubů, a to zejména v ranních hodinách. „Je přítomná ztuhlost kloubů, která trvá více než třicet minut,“ popsala Müllerová. Pokud na sobě člověk zpozoruje příznaky, neměl by dlouho vyčkávat a měl by vyhledat pomoc lékaře. Artritida totiž nesouvisí jen s klouby, ale může také napadnout srdce a plíce, kde se vytvoří revmatoidní uzly. V konečném důsledku může vést k respiračním a kardiovaskulárním nemocem.

Podíl.