Aktual.: 10.10.2024 15:15

Valtice (Břeclavsko) – Jakékoliv změně ústavy musí předcházet široká diskuse, případné dopady by nejprve měli posoudit odborníci, uvedl prezident Petr Pavel k novele, kterou poslal do připomínkového řízení končící ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Dopady podobných změn mohou být dalekosáhlé, míní prezident, jenž setkáním s novináři ve Valticích na Břeclavsku zakončil návštěvu Jihomoravského kraje.

Novela by například změnila způsob jmenování členů bankovní rady České národní banky (ČNB). Nyní členy jmenuje prezident, nově by musel vyjádřit souhlas Senát, podobně jako před jmenováním soudců Ústavního soudu.

Současný stav označuje novela za nesystémový a dlouhodobě kritizovaný. „Způsob jmenování členů bankovní rady se navrhuje sjednotit se způsobem jmenování soudců Ústavního soudu. Jmenovat členy bankovní rady je nadále svěřeno výhradně prezidentu republiky, nicméně ke jmenování bude nově potřebný souhlas Senátu,“ stojí v návrhu.

Prezident potenciální zásah do svých kompetencí na dotaz ČTK blíže nekomentoval, jen zdůraznil, že by se bez široké odborné diskuse nemělo rozhodovat o něčem, co může mít dalekosáhlé důsledky.

Novela počítá také s rozšířením kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) či zavedením dobrovolného klouzavého mandátu poslance. Změny by se mohly týkat i procedury podání ústavní žaloby proti prezidentovi. Šalomoun po odchodu Pirátů ve vládě nepokračuje, jeho funkce se znovu obsazovat nebude.

Prezident strávil na jižní Moravě dva dny. Ve středu navštívil například strojírenský veletrh v Brně nebo tamní Muzeum romské kultury. Dnes si prohlédl v Brně expozici věnovanou dějinám Židů na Moravě a zúčastnil se konference Sdružení místních samospráv ve Valticích na Břeclavsku, kde také besedoval se studenty Střední vinařské školy. Návštěvou se podle Pavla prolínala témata jako ekonomika, výzkum, vývoj a inovace, digitalizace nebo zjednodušení podnikání.

Podíl.