Aktual.: 11.10.2024 21:14

České Budějovice – Hokejisté Českých Budějovic porazili v 10. kole extraligy doma Kladno 3:0, zabrali po sérii pěti porážek a posunuli se z posledního na 13. místo o skóre před Plzeň. Skóre otevřel po 14 sekundách Filip Přikryl a dvěma góly pojistil výhru kapitán Milan Gulaš. Gólman Milan Klouček udržel podruhé v sezoně čisté konto. Rytíři vyšli bodově naprázdno poprvé po čtyřech zápasech, z nichž tři vyhráli. Motor uspěl ve vzájemných duelech počtvrté za sebou.

Po úvodním buly ve středovém kruhu se Jihočeši ihned vypravili na zteč, obránce Štencel zezadu objel kladenskou klec, nahodil kotouč před brankoviště a Přikryl zblízka otevřel skóre. Domácí překypovali aktivitou a vytvářeli si jednu šanci za druhou. Zblízka však neskóroval Kondelík, neuspěl ani Kovařčík střelou z pravého kruhu.

V další akci Kubík nedotáhl kličku, prudce vypálil Kašlík. Cíl nenašla ani bomba Reillyho z pravé strany. Nápor zbrzdil laciným vyloučením Cibulka, ale hosté se k ničemu nedostali. Při následném trestu Ticháčka domácí tým vydatně obléhal kladenskou branku, ale bez efektu.

Ve druhé části se rychle vyrovnal poměr sil, navíc českobudějovický Toman dvojnásobným faulem na Pytlíka nabídl hostům příležitost k vyrovnání ve čtyřminutové přesilovce. Rytíři se dostali k několika střeleckým pokusům, ale Motor bránil velmi dobře.

Ve 32. minutě dostal přesnou přihrávku Melka a ocitl se v samostatném úniku, který neproměnil, jenže rozhodčí nepřerušil hru, když byl puk schovaný pod betony ležícího Kloučka a Melka po návratu od zadního mantinelu došťouchal puk za brankovou čáru. Po trenérské výzvě ale sudí Šindel a Zeliska gól neuznali.

Zanedlouho Jágr s Pytlíkem současným vyloučením darovali Jihočechům dvouminutovou přesilovku pět na tři, při níž Gulaš zvýšil náskok střelou z místa za levým kruhem. Následovaly další přesilovky Motoru, ale zůstaly nevyužité.

Třetí třetinu zahájili náporem hosté, ale brzy se ocitl v šanci také Gulaš. Z tlaku Středočechů se domácí vymanili k dalšímu brejku a obránce Vráblík nebezpečně vypálil z pravého kruhu, načež po střetu s protihráčem zůstal ležet otřesený v rohu kluziště. Počet hráčů na ledě zůstal nezměněný. Jágrovi nevyšel pokus proháčkovat se středem kluziště, ale vynutil si faul Kondelíka, při jehož trestu mohl snížit u levé tyčky Pytlík. Šanci v přesilovce nevyužil ani Filip.

V dalším průběhu domácí Olesen trefil horní tyčku. Tvrdou střelu švihem vyslal z levého kruhu Gulaš. Necelé čtyři minuty před sirénou jeli Gulaš s Olesenem dva na jednoho, druhý z nich však střílel bez úspěchu. Brzy nato sáhli hosté k power play, při níž Přikryl netrefil prázdnou branku, ale od modré čáry skóroval Gulaš.

Hlasy trenérů po utkání:

Ladislav Čihák (České Budějovice): „V naší situaci velký dík do kabiny, že jsme to zvládli a přerušili nepříjemnou šňůru porážek. Unikl nám začátek sezony a dnešním ubojovaným zápasem jsme začali nanovo. Musíme to potvrdit v příštích zápasech. Ke sbírání bodů můžeme dojít jedině bojovností.“

David Čermák (Kladno): „Podali jsme špatný výkon. Začalo to už prvním střídáním, kdy jsme inkasovali. Chtěli jsme co nejdéle udržet vyrovnaný stav, což se nám nepovedlo. Ve druhé třetině nastala pasáž, kdy jsme měli šanci udělat něco s výsledkem, ale to jsme nevyužili. Nezbývá, než pogratulovat soupeři k vítězství.“

Banes Motor České Budějovice – Rytíři Kladno 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. F. Přikryl (Štencel), 34. Gulaš (Kubík, Pech), 59. Gulaš (M. Doudera). Rozhodčí: Šindel, Zeliska – Frodl, J. Svoboda. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno).

České Budějovice: Klouček – Vráblík, Štencel, Reilly, Cibulka, Š. Kubíček, M. Doudera, od 25. navíc Kachyňa – F. Přikryl, Kondelík, M. Beránek – Gulaš, Pech, N. Olesen – Valský, M. Toman, O. Kovařčík – Kubík, Koláček, Kašlík. Trenér: Čihák.

Kladno: Š. Lukeš – Ticháček, Mendel, Šenkeřík, Pietroniro, Hanousek, Nemčík, R. Jeřábek – Jarůšek, Melka, Smoleňák – Jágr, Hults, J. Pytlík – M. Procházka, Filip, S. Redlich – O. Bláha, P. Straka, J. Strnad. Trenér: Čermák.

Podíl.