Aktual.: 11.10.2024 21:12

Litvínov (Mostecko) – Hokejisté Sparty jako první v novém ročníku extraligy vyhráli v Litvínově a zůstávají nejúspěšnějším týmem na hřištích soupeřů s bilancí pěti vítězství. Na stadionu lídra soutěže uspěli ve šlágru 10. kola 4:2 díky třígólovému obratu ve druhé třetině. Domácím nepomohly ani první dva extraligové zásahy slovenské posily Maxima Čajkoviče v jeho premiéře v české nejvyšší soutěži.

V první dvacetiminutovce byli nebezpečnější Severočeši, hráli sebevědomě a rychle, Spartu držel tradičně Kořenář v brance. Z dobrých šancí ho nepřekonali Gut, Sandberg ani u tyčky dotírající Hlava nebo David Kaše bekhendem. Pražany nenahodila ani přesilová hra, vůbec se jim nepovedla, v úvodní části vystřelili na branku jen pětkrát.

Když brzy po první přestávce vybojoval puk ve vlastním obranném pásmu debutující útočník Čajkovič, ujel po křídle a z kruhu překonal hostujícího brankáře, domácí slavili vedení a Slovák premiérovou trefu v extralize.

Sparta odpověděla už za dvě minuty, když Hyka v tlačenici dotlačil u tyčky puk za Tomkův beton i za čáru. V polovině zápasu dostal Litvínov přesilovou hru při vyloučení Salomäkiho, ale výhoda se změnila v nevýhodu. Sparta si vytvořila v oslabení hned tři šance a ta třetí už skončila gólem, to když se Kryštof Hrabík prosadil z prostoru mezi kruhy.

Hosty to nabudilo, bylo jich plné hřiště, což přetavil v třetí gól po přečíslení Horák. Závěr druhé třetiny Severočeši dohrávali v útlumu a Sparta je motala jako v přesilovce.

Třetí třetina začala nešťastně pro hostujícího Tona, po hitu od Zileho musel otřesený na ošetřovnu. Chvíli nato Sparta hrála dlouhou přesilovku, jednou orazítkovala břevno, podruhé tyčku. A tak jí Litvínov ukázal, jak se početní výhoda využívá. Čajkovičova rána zpoza kruhu byla nechytatelná.

Živou vodou polití domácí pak Pražanům zatápěli, hlavně Koblasa se ocitl v dobrých příležitostech. V závěru jim ale nepomohla ani power play, naopak Hyka vítězství zpečetil do prázdné branky v poslední sekundě.

Hlasy trenérů po utkání:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Musím vyjádřit vysoký respekt ke kvalitě hry soupeře. Na druhou stranu jsme se chystali na úvod utkání a myslím, že se nám vydařil. Víme, v jakém laufu Sparta je. Co nás hodně mrzí, jsou laciné branky. Velmi brzy inkasovaná na 1:1 a velký nedůraz v přebrankovém prostoru, to je nerespektovatelné. Problém je také inkasovaný gól v naší přesilové hře. Pak jsme měli jasně kotouč pod kontrolou, ale je z toho přečíslení Sparty snad čtyři na jednoho a soupeř odskočil na 3:1. Ve třetí třetině soupeř hrál vysoce kontrolovaně, vykřesali jsme jiskru naděje, snažili jsme se za ní jít, bohužel to nedopadlo.“

Otakar Vejvoda (Sparta): „V první třetině jsme se nedostali do větších šancí, Litvínov byl aktivnější, hrál se rychlý hokej ze strany na stranu. Ve druhé třetině jsme soupeře pustili do tří přečíslení, jedno potrestal. Do utkání jsme se dostávali dobrým střídáním, hráli jsme jednodušeji, pak jsme začínali mít dobrý pohyb a vyhrávali jsme souboje. Důležitý byl gól v oslabení. Třetí třetina byla celkem kontrolovaná z naší strany do doby, než jsme udělali faul v útočné třetině. Mohli jsme rozhodnout v přesilovce, měli jsme několik šancí, Litvínov se dostal do zápasu. A bylo z toho drama na konci.“

HC Verva Litvínov – HC Sparta Praha 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Čajkovič, 51. Čajkovič (McIsaac, Sandberg) – 24. Hyka (Řepík), 30. K. Hrabík (Mikliš, Hyka), 35. R. Horák (Chlapík), 60. Hyka. Rozhodčí: Šír, Ondráček – Axman, Šimánek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5944 (vyprodáno)

Litvínov: M. Tomek – Baránek, Zile, McIsaac, Polášek, D. Zeman, Czuczman, Gajdoš – Sandberg, M. Sukeľ, Koblasa – Čajkovič, D. Kaše, Hlava – M. Pekař, Gut, Maštalířský – Havelka, Jícha, Vopelka. Trenér: Mlejnek.

Sparta: Kořenář – Kemiläinen, Mašín, Mikliš, Krejčík, Irving, Kempný, T. Tomek – Hyka, O. Najman, Řepík – K. Hrabík, J. Lajunen, Salomäki – P. Kousal, R. Horák, Chlapík – Ton, D. Vitouch, O. Hrabík. Trenér: Gross.

Podíl.