Aktual.: 11.10.2024 21:49

Pardubice – Hokejisté Pardubic zdolali v utkání 10. kola extraligy Liberec 2:1 po samostatných nájezdech. Pod dočasným koučem Václavem Baďoučkem po středeční prohře s Lahti v Lize mistrů tak poprvé uspěli a vrátili se na druhé místo tabulky, z něhož ztrácí tři body na vedoucí Litvínov. Bílí Tygři, kteří prohráli pátý z posledních šesti zápasů, na východě Čech vedli zásluhou Marka Zachara, ale ve třetí třetině vyrovnal Libor Hájek. V nájezdech potom uspěli tři pardubičtí střelci, vítězný gól dal Martin Kaut.

Stejně jako ve středečním utkání se na střídačku Pardubic postavil trenér Václav Baďouček, který po rezignaci Marka Zadiny společně s asistenty vede tým Dynama. V brance Pardubic se tentokrát objevil Vomáčka, jenž musel být od úvodu pozorný, v 10. minutě na něj nevyzrál Faško-Rudáš. Domácí měli v úvodní třetině k dispozici dvě přesilovky, které nevyužili.

Východočeši i ve druhém dějství zaměstnávali libereckého brankáře Kváču, ve 32. minutě neuspěl dvakrát zblízka Smejkal. Domácí se museli bránit i v oslabení, nakonec inkasovali až při rovnovážném počtu hráčů na ledě. Ve 39. minutě ujel Zachar od modré čáry protihráčům a vydařenou kličkou překonal Vomáčku.

Vyrovnat mohl v úvodu třetí třetiny Mandát po přihrávce Vondráčka, jenže z úhlu trefil Kváču. O pár sekund později už se Dynamo radovalo, když do liberecké branky zapadla střela Hájka od modré čáry. Na druhé straně pak vytáhl skvělý zákrok Vomáčka proti dorážce Jansy. Za stavu 1:1 dospěl zápas do prodloužení, v němž Kváča kryl střely Kauta nebo Smejkala.

O vítězi utkání nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. V nich uspěli pouze pardubičtí střelci, když se trefili Kaut, Červenka a Paulovič. Všichni tři hráči Liberce nájezd neproměnili.

Hlasy trenérů po utkání:

Václav Baďouček (Pardubice): „Liberec dobře bruslil a byl aktivní. Nedal nám moc prostoru, přesto jsme si těch šancí vypracovali dost na to, abychom dali víc než jeden gól. Teď nám schází lehkost v zakončení ve hře. Jsem rád, že si kluci za bojovný výkon vzali dva body.“

Filip Pešán (Liberec): „Viděli jsme velmi bojovné a vyrovnané utkání. Jenže s minimem branek, protože oba brankáři dnes byli vynikající. Bohužel jsme byli nešikovní v nájezdech a stálo nás to minimálně bod navíc.“

HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 44. Hájek (M. Kaut, Poulíček), rozhodující sam. nájezd M. Kaut – 39. Zachar (M. Ivan). Rozhodčí: Hribik, Jaroš – Hynek, Zíka. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 9678.

Pardubice: Vomáčka – Hájek, D. Musil, Šustr, T. Dvořák, Michal Houdek, Vála, Švec – Herčík, Paulovič, Červenka – M. Kaut, Poulíček, Smejkal – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – Vondráček, Mandát, Lichtag. Trenér: Baďouček.

Liberec: Kváča – Kolmann, M. Ivan, Derner, Aubrecht, Krutil, T. Galvas, R. Petrovický – Faško-Rudáš, Filippi, Lantoši – Thomas, Jansa, Flynn – Kelly Klíma, A. Musil, Zachar – Ryšavý, J. Vlach, Petrovský. Trenér: Pešán.

Podíl.