Aktual.: 11.10.2024 10:13

Hradec Králové – Zástupci vítězného hnutí ANO a uskupení HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj, Rozvíjíme Hradec) a koalice SPD, Trikolora, PRO, Svobodní dnes v Hradci Králové podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem se má stát starosta Hronova a krajský zastupitel Petr Koleta (ANO). Koalice má dohromady 24 z 45 křesel v krajském zastupitelstvu. V devítičlenné radě kraje získá ANO sedm míst včetně hejtmana a po jednom místě HLAS samospráv a koalice v čele s SPD.

Do opozice míří Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) v čele s dosavadním hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS), Čtyřkoalice (STAN, TOP 09, HDK a LES) a koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo opoziční hnutí ANO s 18 mandáty. Na druhém místě skončili Silní lídři pro kraj s 13 mandáty a Čtyřkoalice získala šest mandátů. Koalice HLAS samospráv získala tři mandáty. Tři mandáty má i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo! má dvě křesla. Volební účast byla 34,22 procenta.

Podíl.